Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt wie, które pole wywołało kod
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
newb1e
Nie wiem jak to określić, więc podam na przykładzie. Powiedzmy, że mam 2 inputy
  1. Login: <input class="textbox" type="text" name="LoginUsera" maxlength="18" title="Login">
  2. Hasło: <input class="textbox" type="password" name="HasloUsera" maxlength="18" title="Hasło">
Otóż chcę zrobić tak:
  1. Login: <input class="textbox" type="text" name="LoginUsera" maxlength="18" title="Login" onblur="java script:sprawdz(pole);>
  2. Hasło: <input class="textbox" type="password" name="HasloUsera" maxlength="18" title="Hasło" onblur="java script:sprawdz(pole);>
Pola po straceniu focusa wykonają funkcję sprawdz do której przekazujemy pole. Czy da się zrobić tak, żeby funkcja sama wykryła z jakiego pola została uruchomiona funkcja? Tzn jak stracę focus z okna login to wtedy sprawdz(pole) = sprawdz('login'). Natomiast jak z pola hasło to ta sama funkcja się wykona, ale będzie mieć sprawdz('haslo'). Chodzi mi o to, żeby nie wpisywać samemu tylko funkcja miała ?uchwyt? okna, które ją wywołało. Mam nadzieję, że napisałem w miarę zrozumiale aaevil.gif
erix
Każda wywoływana funkcja ze zdarzenia ma specjalny parametr:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. function handleOnclick(e){
  2. e.element // pobaw się tym
  3. }
newb1e
Albo to nie działa, albo ja nie umiem tego użyć winksmiley.jpg Czy mógłbyś na przykładzie to jakoś pokazać?
raidon
Możesz zawsze przy pomocy jakiegoś framework'a np. jQuery

1. $('input').bind('blur',function(e){
  2. this; // wszystkie informacje o elemencie
  3. $(this); // obiekt jQuery dla elementu
  4. $(this).attr('name'); // wyciaganie nazwy elementu
  5. });
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.