Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] jak wyciągnąć jeden div ze stringa...
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
zwierzołak
Witam,

Pobieram sobie stronę w taki sposób:
Kod
$.post("moderate2.php", $("#form1").serialize(), function(data){                
   //alert(data);
});

Mam po tej operacji html całej strony w zmiennej "data". Chciałbym wyciągnąć z niej teraz tylko diva z id="main".. jak to zrobić najprościej?
Fifi209
Wyrażeniami regularnymi możesz. winksmiley.jpg

swoją drogą po co chcesz to robić?
zwierzołak
chcę bez przeładowania strony wysłać formularz i wczytać sobie część strony wynikowej

np mógłbym użyć $("#costam").load("moderate2.php #main") - wtedy mogę sobie pobrać tylko część strony, ale nie mogę wysłać formularza tą metodą
Fifi209
W jQuery masz coś takiego jak $.ajax

Skrypt z tego co widzę jest na Twoim serwerze, nie prościej dostosować go tak, aby wysyłał odpowiedź jaką oczekujesz zamiast wycinać coś z html'a ?
zwierzołak
nie będzie prościej dostosować skrypt, to odpada - siła wyższa

a masz pomysł jak użyć $.ajax żeby wysłać formularz (tak jak pokazywałem na początku) i odebrać tylko diva#main z odpowiedzi, zamiast całej strony ?
Fifi209
Cytat(zwierzołak @ 7.07.2010, 16:17:07 ) *
nie będzie prościej dostosować skrypt, to odpada - siła wyższa

a masz pomysł jak użyć $.ajax żeby wysłać formularz (tak jak pokazywałem na początku) i odebrać tylko diva#main z odpowiedzi, zamiast całej strony ?

Zasugerowałem tylko funkcję do wykonania tego co wykonuje w tej chwili $.post

Co do wyciągania odpowiedzi napisałem o wyrażeniach regularnych.

btw. Z jakiego to powodu nie możesz edytować skryptu? Wystarczyłoby dodać np. w get, że żądanie pochodzi o ajax'a.

@down
O .find() człowiek już nie pomyślał. winksmiley.jpg
wookieb
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var code = '<div id="test"><div><div id="test2">wartosc</div>';
  2. $(code).find('#test2').html();
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Teraz chyba wszystko jasne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.