Tworze mały system zarządzania aktualnościami na stronie.
1)Listuje mi poszczególne aktualności z bazy danych - przy każdej z nich jest opcja edycji oraz usunięcia.
Postać linku wygląda tak:
@$result="SELECT id,tytul,data,foto1,tekst FROM aktualnosci ORDER BY data DESC";
@$aktualnosci=mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
@$aktualnosci=mysql_query($result);
while($row=mysql_fetch_array($aktualnosci)){
<a id="usun" href="index.php?strona=dodawanie&akcja=usun&id='.$row['id'].'">usuń</a>
}
Gdy kliknie się USUŃ wykonuje się jQuery ConfirmDialog i wyskakuje komunikat czy chce na pewno usunąć, skrypt jQuery wygląda tak:
</script>
<script type="text/javascript">
$(function() {
$(".dialog-confirm").dialog({
resizable: false,
modal: true,
height:240,
autoOpen: false,
buttons: {
'Usuń': function() {
$(this).dialog('close');
},
Anuluj: function() {
$(this).dialog('close');
}
}
});
$('#usun').click(function() {
$('.dialog-confirm').dialog('open');
return false;
});
});
</script>
PHP tak:
//DIALOG
echo '<div class="dialog-confirm" title="Potwierdzenie usunięcia">';
echo'<p><span class="ui-icon ui-icon-alert" style="float:left; margin:0 7px 20px 0;"></span>Aktualność zostanie usunięta.Czy jesteś pewien, aby kontynuować usuwanie?</p>';
echo '</div>';
PROBLEM:
Nie wiem jak dopisać akcje(funkcje) do poszczególnych buttonów (USUŃ/ANULUJ) . Anuluj jest załatwione bo poprostu DIALOG.close.
Chciałbym aby po kliknięciu USUŃ wykonał się skrypt PHP:
$id_do_usuniecia = $_GET['id'];
if ($_GET['akcja']=='usun') {
$zapytanie ="DELETE FROM aktualnosci WHERE id=$id_do_usuniecia";
$wynik = mysql_query($zapytanie) or die ('Nie usunięto produktu, błąd: ' . mysql_error());
}
Wiadomo wszystko działa, gdy nie ma jQuery .
Z tego co wiem to trzeba zapisać do innego pliku kod PHP usuwający z DB i wywołać go AJAXem , ale za nie wiem jak i wierze że mi w tym pomożecie.
Z tego co jeszcze widzę to gdy mam jQuery to po kliknięciu na usuń nie jest wczytywany odpowiedni adres jak w linku :
index.php?strona=dodawanie&akcja=usun&id='.$row['id'].'
gdyż nie jest przeładowana strona.
To tyle moich uwag, czekam na wasze. Wierze, że to nie wymaga zbytniej pracy i to tylko jakiś mały pikuś