Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Linux]Komputer albo się wyłącza, lub się zawiesza
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
qba10
Witam

Mam problem z komputerem który od czasu do czasu się zawiesza lub wyłącz.
Prawdopodobnie jest to wina uszkodzonego ramu. (Mam 2 kość 1gb i z czego druga prawdopodobnie jest uszkodzona)
Zależy mi żeby nie wyjmować ramu, bo na razie nie mam możliwości kupna drugiej kości a 2gb jest mi potrzebne.
Znalazłem fajny sposób jak korzystać z uszkodzonego ramu( http://rozie.blox.pl/2010/01/Jak-bezpieczn...ej-pamieci.html ) , ale mam problem jak znaleźć uszkodzony fragment ramu, ponieważ memtest mi się wyłącza podczas testu.

Czy można w inny sposób niż memtestem sprawdzić który fragment ramu jest uszkodzony?
Lampartini
A masz najnowszą wersję memtesta ?

Poza tym ściągnij sobie Hiren's BootCD, tam masz kilka programów do testowania pamięci, może któryś z nich to pokaże.
darophp
Skoro Ci się zwiesza to słaby procek, "mało tlenu" dla kompa - tzn. masz jakieś wiatraczki. Jaki zasilacz .. ? RAM też może być choć wątpię, że to on się zepsuł. Z czego masz te pamięci... ?
qba10
Procesor mam dual core 1.8@2.4 GHz

Ja stawiam na RAM ponieważ kiedyś miałem problemy z jedną kością (miałem w tedy jeszcze Windowsa XP, i mi się wyłączał, a memtest wykazał błąd na jednej kości no i ją wyjąłem)

Teraz znowu zacząłem potrzebować drugiej kości (ubuntu z eclipse nie wyrabiał na 1gb) i przez jakiś czas było w porządku.
Przedwczoraj zaczął się komputer dziwnie zachowywać (opis u góry)
Przejechałem teraz 2x memtestem 2.11 (wtedy przejechałem 2.04) kości i żadnych błędów (samo się naprawiło ?)
Kości mam x2 Hynixa ddr2 800 Mhz 1gb

Może to przez te upały ? smile.gif

Co do chłodzenia to mam wiatraczek na grafice i na procku, żadnych dodatkowych.
darophp
No właśnie ta myślę, że przez te upały ... mój cały czas ma 30C* (4xwiatr.) smile.gif A jaki zasilacz ?
qba10
Zasilacz jakiś no name 350 Watt
thek
W chwili obecnej najczęściej pady powoduje upał. Chłodzenie nie wyrabia. Średnio co kilka dni w pracy jeden ze słabszych nie wyrabia. Część poprzestawialiśmy, pościągaliśmy klapy boczne, a najbardziej grzejące się wspomagamy zwykłymi wentylatorami. Byleby tylko chłodzenie miały lepsze. Jeśli niedawno coś zmieniałeś, to powodem może być za słaby zasilacz także. Przy zwiększonym poborze i dużym obciążeniu chwilowym może nie wyrabiać. To samo tyczy skoków napięcia w sieci.
darophp
Mi tam nie padnie przy procku z jak już mówiłem 30C* biggrin.gif Ten twój zasilacz .. no cóż no name 350W ujdzie.
Możesz zainwestować w jakiś be quiet 80mm albo więcej.
phpion
Ja również stawiałbym na upały. Mój lapek przy większym obciążeniu również się wyłączał. Postawiłem go na 2 rolkach papieru toaletowego i przystawiłem zwykły wiatrak (Alaska cool.gif) i problem zniknął. Jeśli masz pod ręką jakiś wiatrak to spróbuj z nim, może pomoże.
thek
Skoro masz 350W no name to pady w pewnej mierze mogą zależeć od chwilowego obciążenia kompa. im mocniejsza konfiguracja - tym gorzej. Ogólnie 350W no name to nieraz coś około 250-300W markowego. Mocniejsza grafa, kilka napędów i w chwili obciążenia poprzez dołożenie jakichś urządzeń lub wejście na wyższe obroty... sruuu smile.gif Tu już nawet nie chodzi o chłodzenie. Procekm może mieć i 20stopni jedynie smile.gif Zasilacz po prostu nie wyrobi i to on się przegrzeje. jeśli ma zabezpieczenie - wyłączy się, jeśli nie - spali. Pierwszymi symptomami jest głośniejsza praca zasilacza. Jeśli chodzi głośniej - rozkręć i wyczyść! Na bank złapał kurz. Ja dopóki byłem w domu - czyściłem i było ok. Wyjechałem do innego miasta i po 3 miesiącach zasilacz spalony przez rodziców. Zassał tyle kurzu, że przestał prawidłowo chłodzić, a sam kurz musiał dodatkowo jakieś zwarcie spowodować. To też był jakiś 350W no name, a konfiguracja była sprzed 10 lat (Athlon 1.3GHz, 80GB HDD, GF2MX, 512MB SD-RAM, jakiś SB 512 jeszcze, nawet nie Live!, 2 nagrywarki CD-RW i DVD-RW), czyli zapotrzebowanie na zasilanie znikome, bo grafa jeszcze z AGP 4x korzystała i nie miała dodatkowego zasilania. Upały nie były mu straszne i chodził do oporu nawet przy 40 stopniach na zewnątrz. Czyść kompa co jakiś czas. Nie tylko przedmuchując byle jak. Rozkręć go, wyczyść zasilacz, wyczyść radiatory, przejrzyj wentylatory i styki slotów. Jeśli one są brudne to może Ci sypać nawet błedami w BIOSie. Mi tak pokazywało kiedyś rzekomo uszkodzoną pamięć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.