Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] Współny fragment kodu - np: boks kategorii
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
piotr90
Witam,

mam taki mały problem i wierzę, że ktoś zna sensowną odpowiedź na ten temat.
Mam prostą aplikację ( 3 kontrollery : index, products, contenst )

- index ( layout: default / 3 kolumny / w lewej kolumnie box z kategoriami produktów, pozostałe kolumny jakiś bełkot marketingowy )
- products ( layout: default / 3 kolumny / w lewej kolumnie box z kategoriami produktów, środkowa produkty z danej kategorii, prawa bełkot market... winksmiley.jpg )
- contents ( sam bełkot market... )

i teraz.. aby wyświetlić ten boks z kategoriami mogę w kontrolerze index i products pobierać listę kategorii z bazy przekazywać ją do widoku i wyświetlać
ale w ten sposób za każdy razem powielam fragment html wyświetlający kategorie.

w symfony był do takich zadań components i było po problemie... z zendzie szukałem czegoś podobnego i nici ... sad.gif

jak rozwiązać taki wspólny komponent/widget czy jak kto woli żeby tylko w layout lub scripts wstawić kod tak jak w sf: include_components('') i po sprawie ?
melkorm
Manual - View Action Helper
batman
Najlepszym sposobem będzie stworzenie własnego helpera widoku, w którym wyciągasz z modelu dane i przekazujesz je do helpera partial. W skrypcie partial robisz wyświetlanie kategorii.
piotr90
no oki tworze controller: Category i jedna z jego akcji wyswietla mi boks z kategoriami.. tylko, że ktoś kto zna budowę app może sobie wpisać xxxxxx.pl/category/boxcategory i dostanie kategorie smile.gif niby w niczym strasznym to nie przeszkadza ale czy nie ma innego rozwiązania ?

------
@batman - to rozwiązanie z helperem nie głupie / jakiś przykład masz może ?
melkorm
Cytat
no oki tworze controller: Category i jedna z jego akcji wyswietla mi boks z kategoriami.. tylko, że ktoś kto zna budowę app może sobie wpisać xxxxxx.pl/category/boxcategory i dostanie kategorie niby w niczym strasznym to nie przeszkadza ale czy nie ma innego rozwiązania ?

a skąd będzie wiedzieć jak nazywa się ta akcja? zresztą w parametrach możesz przekazać że jest to z helepra widoku i wywalać na stronę główną czy coś gdy nie jest.
Lepsze rozwiązanie? Myślę że ten helper do tego został stworzony więc sądzę że jest to najlepsze rozwiązanie.

Pomysł z helperem widoku też nie jest zły, ale tutaj wrzucasz linijkę i już to masz, a tak trzeba napisać helper i stworzyć partial'a smile.gif - fakt nie wiele roboty ale zawsze.
batman
Niestety nie mam nic pod ręką. Zaprezentuje na przykładzie pseudokodu:
  1. <?php
  2. class App_View_Helper_Categories extends Zend_View_Helper_Abstract
  3. {
  4. public function categories()
  5. {
  6. $model = new Application_Model_Categories();
  7. $categories = $model->getCategories();
  8. return $this->view->partialLoop('categories.phtml', null, $categories);
  9. }
  10. }

Zamiast partialLoop (lub partial) można użyć metody render obiektu view. Wówczas nie będzie klonowany obiekt view, co na pewno będzie wydajniejsze. Z drugiej jednak strony partial daje Ci odrębną ""przestrzeń nazw", w której widoczne są przekazane zmienne.

Cytat(melkorm @ 22.07.2010, 15:38:33 ) *
Pomysł z helperem widoku też nie jest zły, ale tutaj wrzucasz linijkę i już to masz, a tak trzeba napisać helper i stworzyć partial'a smile.gif - fakt nie wiele roboty ale zawsze.

Helper i partial tworzysz raz i masz spokój. Wszystkie późniejsze modyfikacje wprowadzasz w jednym miejscu.
melkorm
Cytat
Helper i partial tworzysz raz i masz spokój. Wszystkie późniejsze modyfikacje wprowadzasz w jednym miejscu.

A w moim zastosowaniu nie?
batman
Cytat(melkorm @ 22.07.2010, 15:55:15 ) *
A w moim zastosowaniu nie?

Wybacz, źle przeczytałem. Myślałem, że chodzi Ci o action helper, a nie helper widoku action winksmiley.jpg
To rozwiązanie nie jest najlepsze, chociażby z powodu, o którym wspomniał ~piotr90. Użytkownik raczej nie wpadnie na pomysł z nazwą akcji, ale robot już może. Poza tym ten helper odpala całą machinę, a nie tylko renderuje plik widoku.
melkorm
Cytat
To rozwiązanie nie jest najlepsze, chociażby z powodu, o którym wspomniał ~piotr90. Użytkownik raczej nie wpadnie na pomysł z nazwą akcji, ale robot już może. Poza tym ten helper odpala całą machinę, a nie tylko renderuje plik widoku.

Dispatch odapla, fakt trochę nie fajnie, ale np gdyby chciał mieć stronę z tymi kategoriami musiałby zrobić i tak pustą akcję gdzie w pustym widoku by wywoływał helpera widoku smile.gif
W tym przypadku plugin jest lepszym rozwiązaniem ,ale kto wie czy użytkownik później nie będzie chciał wyświetlać listy tych kategorii w głównym widoku?
VegetaSSJ
http://zendframework.com/manual/en/performance.html

Nie jest fajnie korzystać z Action Helpera winksmiley.jpg kolega @batman opisał ci prawidłowy sposób, nic dodać nic ująć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.