Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o bazę danych w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marcinmarcin007
Witam wszystkich,
Jestem nowy na tym forum i jeśli piszę coś źle to proszę o wyrozumiałość. PHP znam na poziomie podstawowym (czytaj ze studiów), szukałem po forach i stronach ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mianowicie chciałbym stworzyć prostą bazę danych wydaje mi się że najlepiej jeśli będzie to SQLite i php.
Założenie jest następujące:
Kilka osób wprowadza dane związane z produkcją do bazy. Inna osoba wprowadza dane związane ze stanem magazynu dla tej produkcji. Wszystkie osoby mogą przeglądać bazę, wyszukiwać po np: dacie wprowadzenia itp.
Chciałbym aby działało to na lokalnym serwerze (plik bazy danych umieszczony na serwerze lokalnym) a na komputerach pracowników znajdują się skrypty php do przeglądania tej bazy Drugą dość ważną kwestią jest przeglądanie i dodawanie danych do bazy przez przeglądarkę internetową ( dla prostoty).
Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego w php i SQLite na lokalnym komputerze, jeśli tak to wtedy zabieram się za poszerzanie mojej wiedzy na temat php, w przeciwnym wypadku szukam innego rozwiązania.

Pozdrawiam
marcinmarcin
zelu
Żeby skrypty PHP działały lokalnie na komputerze taki komputer musi mieć zainstalowany serwer HTTP i parser PHP, co moim zdaniem mija się z celem. Albo tworzysz stronę z logowaniem i stawiasz to na jednym serwerze do którego dostęp będzie poprzez przeglądarkę, albo korzystasz z jakiś "desktopowych języków programowania" jak np C++.

Pozdrawiam
erix
Cytat
Żeby skrypty PHP działały lokalnie na komputerze taki komputer musi mieć zainstalowany serwer HTTP i parser PHP

bullshit; PHP można bez problemów odpalać bez jakiegokolwiek serwera http.

Cytat
a na komputerach pracowników znajdują się skrypty php do przeglądania tej bazy Drugą dość ważną kwestią jest przeglądanie i dodawanie danych do bazy przez przeglądarkę internetową ( dla prostoty).

No to wówczas HTTPd Ci się przyda. Ale jaki jest sens używania SQLite do tego, skoro chcesz przerzucić skrypty na komputery klienckie? Za dużo kombinowania - raz: blokowanie bazy do zapisu, dwa: konieczność podmontowania katalogu z serwera na każdym kliencie. Jeśli chodzi o uzupełnienie wiedzy - jeśli znasz SQL w choć podstawowym stopniu, nie będziesz miał problemów z przesiadką na inny DBMS.

Użyj jakiegoś większego DBMS-a, postaw httpd na serwerze i niech odpalają wszystko w przeglądarkach.
marcinmarcin007
Dziękuje za tak szybkie odpowiedzi.
Czyli wnioskuje z waszych wypowiedzi że nie ma sensu zabierać się za coś takiego w php.
A czy może mi ktoś polecić w czym można by takie coś stworzyć żeby miało "ręce i nogi" i działało w miarę poprawnie, bo nie mam już pomysłu jak to zrobić żeby przysparzało jak najmniej problemów użytkownikom.
Myślałem nad VisualC++ Express Edition jednak tam jest bardzo dziwnie rozwiązane łączenie się ze zdalną bazą danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.