Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Drzewa] Metoda niepowrzucanych węzłów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Asmox
Witajcie
Udało mi się napisać kod, który tworzy wielowymiarową tablicę drzewa. Jest to metoda wymyślona przeze mnie (chyba że ktoś użył jej przede mną, nie wiem po prostu mówię że znikąd nie kopiowałem), więc nie wiem czy ma jakieś szanse w przyszłości. A nóż widelec może by się komuś kiedyś przydało.
Założenia:
1. Baza danych
Baza danych, nie pliki tekstowe, nie XML... bo takie rzeczy się edytuje ręcznie, a w używając bazy można pokombinować z automatyzacją i elementami, które nie wymagają bezpośredniego siedzenia w kodzie
2. Najprostsza tabela drzewa
Potrzebujemy zwykłą tabelę drzewa. Bez żadnych kombinacji, IP, drugiej tabeli powiązań itd... czyli:
Kod
ID | PAR_ID (id rodzica) | LABEL (etykieta elementu, np. nazwa kategorii)

3. Bez rekurencji
W zależności od ustawień serwera PHP, nie można wykonywać funkcji_z_funkcji bez końca. Powodem jest stos przechowujący odwołania do tych wszystkich niedokończonych funkcji, który może się przepełnić. Czasami rekurencja faktycznie się przydaje, ale w moim rozwiązaniu użyłem po prostu while(true)
4. Niepowrzucane węzły
Elementy pośrednie (nie_korzenie i nie_liście, czyli po prostu gałęzie biggrin.gif ) sprawdzają, czy nie są przypadkiem rodzicem dla czegoś w głównej tabeli. Jeżeli są to olewamy, gdyż:
jeśli 1 > 2 > 3
i wrzucimy 2 do 1
to nie będzie jak wrzucić 3 do 2
Podsumowując szukamy i wrzucamy elementy od końca tak, aby zawsze hierarchia była zachowana, czyli
jeśli 3 nie ma dzieci w głównej tabeli to wrzuć 3 do (id_rodzica_trójki), jeżeli nie, to spróbuj z innym elementem
Operujemy tylko na głównej tabeli, jeżeli mamy do przeniesienia rodzica, to razem ze wszystkimi wcześniej utworzonymi zagłębieniami
5. Konwersja na tablicę gotową do wypisania
zgodnie z TYM SPOSOBEM WYPISANIA TABLICY
Czyli że każdy rodzic jest kluczem w tabeli, każdy liść elementem o indeksie typu int
6. Rozbijanie ciągów
Mam świadomość, że coś takiego pewnie znacznie obniża wydajność kodu (w porównaniu z przechowywaniem info jako tablicy), ale to rozwiązanie wiąże się z punktem 5. gdzie wypisanie <li> to zwykłe rozbicie i powkładanie w elementy, a nie szukanie po zagłębionych tablicach

Ok a teraz kod funkcji:
  1. public function naListe() {
  2. $tabelka = SimpleMySQL::getTable('kategorie'); // Pobieramy tabele drzewka
  3. foreach($tabelka as $val) { // Tworzymy tablice jednowymiarowa w stylu: [0] = ID~*~ID_RODZICA~*~ETYKIETA
  4. $arr[] = "{$val[$this->_tableFields['id']]}~*~{$val[$this->_tableFields['parent']]}~*~{$val[$this->_tableFields['label']]}";
  5. }
  6.  
  7. foreach($arr as $val) { // Dokonujemy wstepnej selekcji dzieci koncowych $arr[dane_rodzica] = array([0] = dziecko, [1] = dziecko2 ...)
  8. $parent = false; // Na poczatku zakladamy ze obiekt nie jest rodzicem
  9. $rozbij1 = explode('~*~', $val); // Rozbijanie: 0 = id || 1 = parent || 2 = label
  10. if($rozbij1[1] == null) $parent = true;
  11. foreach($arr as $v) {
  12. $rozbij2 = explode('~*~', $v); // Rozbijanie analogiczne
  13. if($rozbij1[0] == $rozbij2[1]) { // Jesli id I elementu jest jak parent II elementu...
  14. $parent = true; // To I jest rodzicem (bedzie indeksem w tabeli)
  15. break;
  16. }
  17. }
  18. if($parent == true) {
  19. $lista[$val] = array();
  20. }
  21. else {
  22. $lista[] = $val;
  23. }
  24. }
  25.  
  26. // Wrzucamy dzieci koncowe do rodzicow...
  27. $doUsuniecia = array();
  28. foreach($lista as $key => $val) {
  29. if(is_numeric($key) && !is_array($val)) { // Jezeli element ma zwykly indeks i nie jest tablica to na pewno jest to dziecko
  30. $rozbij1 = explode('~*~', $val); // Rozbijanie: 0 = id || 1 = parent || 2 = label
  31. foreach($lista as $k => $v) {
  32. $rozbij2 = explode('~*~', $k); // Rozbijanie analogiczne
  33. if($rozbij1[1] == $rozbij2[0]) { // Jesli indeks rodzica I elementu jest taki sam jak id II elementu to jest on rodzicem
  34. $parent = $k;
  35. break;
  36. }
  37. }
  38. $lista[$parent][] = $val; // Wrzucamy dziecko końcowe (liść) do rodzica pod zwykłym indeksem int
  39. // SORTOWANIE Z TYM MAM PROBLEM
  40. $doUsuniecia[] = $key; // Oznaczamy do wywalenia z głównej tablicy
  41. }
  42. }
  43. // I wywalamy je z glownej tablicy
  44. foreach($doUsuniecia as $val) {
  45. unset($lista[$val]);
  46. }
  47.  
  48.  
  49. // Wstepny podzial zrobiony, zabieramy sie za wrzucanie
  50. while(true) {
  51. $children = array();
  52.  
  53. foreach($lista as $key => $val) {
  54. $parent = false; // Zakładamy na początku, że obiekt nie jest rodzicem, ale to nie istotne bo może się zmienić
  55. $rozbij1 = explode('~*~', $key); // Rozbijanie: 0 = id || 1 = parent || 2 = label (rozbijamy klucz bo to on przechowuje info)
  56. if($rozbij1[1] == null) continue; // Elementy glowne...
  57. foreach($lista as $k => $v) {
  58. $rozbij2 = explode('~*~', $k); // Rozbijanie analogiczne
  59. if($rozbij1[0] == $rozbij2[1]) { // Jesli id I elementu jest jak rodzic II elementu...
  60. $parent = true; // To I jest rodzicem - oznaczamy
  61. break;
  62. }
  63. }
  64. if($parent != true)
  65. $children[] = $key; // Jeżeli nie to wrzucamy do tablicy rodziców, którzy nie mają dzieci w głównej tablicy, czyli są jako dzieci
  66. }
  67.  
  68. if(empty($children)) break; // BARDZO WAŻNA INSTRUKCJA, jeżeli nie ma już dzieci do powrzucania, TO KOŃCZYMY CAŁĄ FUNKCJĘ ROBOTA SKOŃCZONA
  69.  
  70. foreach($children as $val) {
  71. // Znajdujemy pelna nazwe rodzica
  72. $dziecko = explode('~*~', $val);
  73. foreach($lista as $k => $v) {
  74. $mozeRodzic = explode('~*~', $k);
  75. if($dziecko[1] == $mozeRodzic[0]) { // Jesli id_rodzica dziecka jest takie samo jak id dowolnego elementu, to jest on rodzicem
  76. $rodzic = $k; // Pobieramy jego klucz
  77. break;
  78. }
  79. }
  80. // Koniec znajdywania pelnej nazwy rodzica
  81. $lista[$rodzic][$val] = $lista[$val]; // Wrzucamy element ze wszystkimi wewnętrznymi gałęziami do rodzica...
  82. unset($lista[$val]); // ... i usuwamy z głównej tablicy
  83. }
  84.  
  85. } // END WHILE
  86. echo '<hr /><pre>';
  87. print_r($lista);
  88. echo '</pre>';
  89. }

Oto mój wynik:
Kod
Array
(
    [1~*~~*~Komputery] => Array
        (
            [3~*~1~*~Hardware] => Array
                (
                    [0] => 6~*~3~*~P?yty g?ówne
                )

[2~*~1~*~Software] => Array
                (
                    [0] => 4~*~2~*~Programy
                    [5~*~2~*~Gry] => Array
                        (
                            [0] => 7~*~5~*~RTS
                            [1] => 8~*~5~*~RPG
                        )

)

)

[9~*~~*~Kuchnia] => Array
        (
        )

)

Chętnie poczytam Wasze uwagi i komentarze do tej metody. Jeszcze pracuję nad tym, ale póki co to mam problem z posortowaniem (nawet liści - tam gdzie wstawiłem komentarz o sortowaniu była funkcja sort, która nie działa). Tak więc pomoc mile widziana.
I dzięki że chciało się wam to wszystko czytać winksmiley.jpg
zelu
Stary, masz w swojej funkcji 10 pętli foreach (w tym zagnieżdżone, a w jednym miejscu nawet podwójnie). Przy drzewku 100 elementowym zajedziesz serwer winksmiley.jpg
Niepotrzebnie przerzucasz te wszystkie tabele z lewej na prawą i odwrotnie.

Chyba trzeba było sprawdzić wcześniej jak inni to zrobili smile.gif

No ale żadna praca w pole nie idzie i zawsze to jakieś doświadczenie smile.gif

Pozdro
cojack
O k*rwa. Toś wymyślił. Zobacz sobie na blogu depesza o drzewkach, u mnie na blogu też masz o ltree, a w pierwszym wpisie masz w komentarzach cenne uwagi.
Asmox
Ok to tak:
1. Przepraszam za nieobecność w temacie. Mój internet uzależniony jest od pogody :/
2. Dziękuję za krytykę. Zachęciło mnie do napisania funkcji od nowa zachowując założenie.
  1. public function naListe2() {
  2. $zaleznosci = array(); // Przechowuje zaleznosci w stylu [dziecko] = rodzic, root ma wartosc null
  3. $lista = array(); // Przechowuje elementy
  4. foreach($this->_treeTable as $wpis) {
  5. $rodzic = $wpis[$this->_tableFields['parent']]; // Zdobywamy nazwe pola w tabeli (rodzic)
  6. $id = $wpis[$this->_tableFields['id']]; // Zdobywamy nazwe pola w tabeli (id)
  7. $zaleznosci[$id] = $rodzic;
  8. $lista[$id] = array();
  9. }
  10.  
  11. // Zaczynamy robic liste
  12. $bylyZmiany = true; // Zeby While ruszylo
  13. while($bylyZmiany == true) {
  14. $doWywalenia = array(); // Elementy ktore na koncu beda wywalane
  15. $bylyZmiany = false; // Reset zmiennej, aby nie wpadla nieskonczona petla
  16.  
  17. foreach($zaleznosci as $klucz => $wpis) {
  18. if($wpis == null) continue; // Olewamy elementy ktore nie maja rodzicow
  19. if(!in_array($klucz, $zaleznosci)) { // Sprawdzamy, czy element ma dzieci w glownej tablicy
  20. $lista[$wpis][$klucz] = $lista[$klucz]; // Jesli nie to transportujemy go do JEGO rodzica
  21. $doWywalenia[] = $klucz; // Oznaczamy do wywalenia z glownej tablicy (bo byl przeniesiony)
  22. $bylyZmiany = true; // Oznaczamy, ze byly zmiany
  23. }
  24. }
  25.  
  26. if(!empty($doWywalenia)) { // Jak nie ma nic do wywalenia to po co iterowac
  27. foreach($doWywalenia as $wpis) {
  28. unset($zaleznosci[$wpis]); // Wywalamy zrowno z aktywnych zaleznosci
  29. unset($lista[$wpis]); // Jak i z glownej tablicy
  30. }
  31. }
  32. }
  33.  
  34. pokazTablice($lista);
  35. $this->_lista = $lista;
  36. }

Foreach teraz jest tylko 2x w dodatku nie zapętlony oraz zmniejszany po każdej iteracji WHILE'a. Nadal jednak mam problem z sortowaniem alfabetycznym. Próbowałem pobierać dane z bazy w odwrotnej kolejności (wrzucane na stos tablicy powinny się ładnie uporządkować), ale w praktyce elementy nie mają prawidłowej kolejności, gdyż najpierw wrzucane są elementy które mają powrzucane dzieci... Teraz jest wszystko operowane na identyfikatorach, więc nie ma nazw (są pobierane przy listowaniu), więc chyba musiałbym napisać coś to zamiany id na nazwy.
Ale to później. Na razie chciałbym wiedzieć co sądzicie o nowej funkcji?
cojack
Tego się czytać nie da. a to: $bylyZmiany mnie rozwaliło biggrin.gif
Asmox
Nazwa nie ma tu nic do rzeczy. Pewnie gdybym dał $wasChanging to by nie było tego posta.
cojack
Coś Ci pokażę,
{Gora}, {1}
{Gora,Galaz}, {1,1}
{Gora,Galaz,Lisc1}, {1,1,1}
{Gora,Galaz,Lisc2}, {1,1,2}
{Gora,Galaz2}, {1,1,2}
{Gora,Galaz2,Lisc1}, {1,2,1}
{Gora,Galaz2,Lisc2}, {1,2,2}

Pierwsz ścieżka to path, druga to ordering, 3 kolumny w tabeli i masz święto lasu. Tylko te kolumny to mają być typu ARRAY
Asmox
Dobra, bo widzę że nie do końca się rozumiemy :-)
Nie szukam innych rozwiązań bo póki co, moje się spisuje nieźle. Pozamieniam tylko kolumnę powiązań żeby obsługiwał gotowe nazwy zamiast ID i będzie ładnie wszystko cacy z sortowaniem. Moim zdaniem w porównaniu z poprzednim kodem drugi wyszedł całkiem całkiem. Póki co dopiero buduję drzewo kategorii. Jak się rozrośnie do dużych rozmiarów to zrobię tylko ładowanie gałęzi, ale wątpię żeby PHP nie nadążyło z dwoma iteracjami, skoro potrafi ładować wielkie serwisy internetowe.
Chciałem tylko poczytać waszych opinii na temat mojego rozwiązania. Jak przekopuję Google to jedni drugich krytykują, że drzewa są trudne w edycji, trudno wyświetlić gałęzie, że nadmiarowość danych itd. Dlatego zrobiłem najprostsze drzewo jak tylko się da, odciążyć serwer xSQL i zrzucić na barki PHP, który wg. mnie ma większe możliwości. Ale nie bierzcie do siebie tego bo jedyne komendy w SQL jakie znam to select, insert, delete (czyli podstawy podstaw). Mimo wszystko prawdą jest, że MySQL nie ma mechanizmów do zarządzania drzewami.
cojack
Ale postgresql ma.

@Edit
no to teraz już jestem evil 666 post zuooo!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.