Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka galeria zdjęć?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
Yupi
Od kilku godzin przeszukuję wiadomości zawarte w sieci i nie mogę znaleźć odpowiadającego mi skryptu galerii zdjęć. Tego typu skryptów jest dużo, a przeglądając oparte na nich galerie nigdy nie wiadomo w jakim stopniu zostały zmodyfikowane. Wstępnie moja uwagę przykuł prosty Snipe Gallery, ale jak można przeczytać na stronie autora snipegallery.com posiada on wiele niedoróbek wpływających na bezpieczeństwo (słabo znam angielski, ale tak zrozumiałem zawarty tam tekst). IMGallery z imgallery.net nie jest zły, ale jak widać na zaspamowanym forum nikt już się tym skryptem nie interesuje, zwłaszcza autor. Skrypt ma też wadę - ja chcę aby opis był wyświetlany pod zdjęciem, a nie dopiero po "rozwinięciu". Wielu z Was miało styczność z różnymi skryptami galerii, więc może coś doradzicie?

+ panel admina
+ dodawanie zdjęć tylko przez admina
+ tworzenie kategorii tylko przez admina
+ automatyczne tworzenie miniatur
+ możliwość skorzystania z przyjaznych linków (mod-rewrite) z opcją wyłączenia, bo nie wiem czy serwer będzie to udostępniał
+ opis zdjęcia bezpośrednio nad lub pod zdjęciem
+ zdjęcia max 650x800 / 800x650 .jpg i .gif
+ tytuł zdjęcia automatycznie pobierany do Title strony
+ opis zdjęcia automatycznie pobierany do Description strony

W sumie nie można mieć wszystkiego, ale ... może chociaż większość z tego?

Z tego co widziałem, to Snipe Gallery, Gallery (gallery.menalto.com) i IMGallery wydają się być ciekawe. Ale ... jak już wspomniałem przeglądając strony oparte na skryptach nigdy nie mogę być pewny czy jest to oryginalny skrypt czy po modyfikacjach sadsmiley02.gif
Zyx
Tytuł pod zdjęciem to jeszcze rozumiem, ale opis? Naprawdę jesteś pewien, że to dobry pomysł? Bo jeśli opis jest rozwinięciem tytułu, oznacza to, że jest on najczęściej dłuższy, co implikuje, że będzie straszny bałagan.

BTW. Co to znaczy, że "nie wiesz czy to oryginał czy modyfikacja"? Jak ściągasz oficjalny skrypt ze strony autora/producenta, to raczej ciężko oczekiwać, by było to coś innego, niż oryginał.

Ze swojej strony mogę dać Ci do sprawdzenia jeszcze galerię 4images dostępną tutaj: http://www.4homepages.de/ . Jeśli ma to być galeria niekomercyjna, możesz tego skryptu używać bezpłatnie, natomiast do komercyjnych należy wykupić licencję. Ma ona dość rozbudowaną funkcjonalność (m.in. sporo do oceniania, komentowania i nadsyłania zdjęć przez użytkowników), ale ciężko mi powiedzieć, czego Ci dokładnie potrzeba. Na pewno szanse na znalezienie rozbudowanej galerii w tym zakresie funkcjonalności, który wypisałeś, i nic więcej, są marne.
Yupi
Tak, dla mnie kwestia opisu jest istotna. Zakładam, że opis będzie miał 100-300 znaków nawiązujących do zdjęcia. Będzie to galeria zdjęć - fotomontaży, a w opisie chciałbym zawrzeć skrótowo co zostało na zdjęciu zmodyfikowane. Galeria oczywiście galeria niekomercyjna, zawierająca autorskie zdjęcia "po przeróbkach".

Jeśli chodzi o to, że nie wiem "czy to oryginał czy modyfikacja", to miałem na myśli, że przeglądając istniejące w internecie galerie innych osób, które są oparte na poszczególnych skryptach nie wiem czy na danej stronie jest skrypt po modyfikacjach czy też nie. Dla przykładu: wchodzę na jakąś stronę (galerię), patrzę, oglądam i stwierdzam, ze taka galeria mi odpowiada. Patrzę w stopce na czym jest oparta, ściągam, instaluje i ... zonk. Tamta była po modyfikacjach i jest duża różnica ...
Zyx
100-300 znaków to dużo. Jeśli chcesz wyświetlać zdjęcia w kolumnach, czyli tak, jak się robi w większości galerii, dla porównania podam Ci, że w przeciętnej czcionce jednej z galerii, którą przeglądam, już 50-znakowy tytuł zajmuje 2 linijki, a Ty chcesz tam wrzucać tekst 100-300 linijek. Moim zdaniem to nie wypali.

Co do modyfikacji... a dziwisz się? Jak ktoś robi galerię ogólnego przeznaczenia, robi ją z myślą, by dało się ją dostosowywać do potrzeb konkretnego użytkownika i użytkownicy z tego korzystają.
Yupi
Nie, ja się nie dziwię, tylko, że w ten sposób nie mogę porównać poszczególnych skryptów na już istniejących stronach. To byłoby proste - odszukuję strony oparte na różnych skryptach, patrze, porównuję, testuję ... i wtedy nie musiałbym Was prosić o pomoc wstydnis.gif

Ja pisałem 100-300 znaków, nie 100-300 linijek. Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, więc napisze jak ja to sobie wyobrażam.

POZIOM 1: Jest strona główna, a na niej menu - odnośniki do poszczególnych kategorii, katalogów tematycznych zdjęć.

POZIOM 2: Wchodzę do danej kategorii, a w niej miniaturki zdjęć ewentualnie miniaturki + tytuły czy inne informacje (np. ilość kliknięć)

POZIOM 3: Klikam w wybraną miniaturkę i przechodzę na stronę gdzie zamieszczone jest zdjęcie w pełnym rozmiarze, tytuł zdjęcia, opis. W TITLE pojawia się tytuł zdjęcia, a w DESCRIPTION opis zdjęcia.

Pod tym kątem tak jak tutaj BRZOZÓW lub tutaj ZDJĘCIA ZWIERZĄT
IMGallery nawet mógłby być ale ja chcę mieć opis bez klikania w "pokaż opis" itp. Niestety ten skrypt jak widać już nie będzie rozwijany, a szkoda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.