Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Import/Export XML Data (PHP)
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
mendzik
Witam

Prawdopodobnie zanudze Was tym pytaniem (uznacie za wyjątkowo lamerskie) lub poirytuje i nasunę odpowiedzi w stylu "ile razy to już było..."
Mam następujące pytanie. Chciałbym stworzyć skrypcik PHP, który będzie docelowo odczytywał i później zapisywał dane do pliku XML.
Chciałbym dowiedzieć się co sugerowalibyści ejako najlepsze rozwiązanie dla czegoś takiego.

Generalnie chciałbym używać prostych plików XML (gdzie tagi są bez atrybutów, ew w przyszłość opcjonalnie już z atrybutami). W obrębie PHP chciałbym aby dało się pobrać wszystkie dane z pliku XML (prawdopodobnie zapisac do jakiejs/jakiś Array w PHP).
* Jak później bezpośrednio odwołać się do poszczególnych pozycji (żeby przypisać danej/danym tablicom poszczególne wartości z XMLowych tagów).
* Jaki sugerowali byście najlepszy spsób na zapis danych spowrotem do XML (już uaktualnionego)
* Szukam takiego rozwiązania, w którym możliwy będzie także dostęp do poszczególnych tagów, ich edycja/skasowanie/dodanie - poprawcie mnie ale moje wyobrażenie o tym jest takie, że pobieram dane z XML i przechowuje to w jakiś tablicach stworzonych w PHP, w razie potrzeby ide bezposrednio do tych pozycji, ktore chce zmienic/uaktualnic/skasowac - robie to, i docelowo zapisuje zawartosc tych tablic (zmiennych) spowrotem do pliku XML.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
M.
wookieb
DOMDocument
SimpleXML również ale ten pierwszy wydaje się być bardziej elegancki.
mendzik
OK a jakas praktyczna porada od czego i jak sie w ogole za to zabrac, jesli jest sie laikiem w PHP (poza rozumieniem generalnie zasad programowania i majac podstawy PHP) od czego sugerowalibyscie zaczac zglebianie DOMDocument? bo tak patrzac na http://php.net/manual/en/class.domdocument.php nie ukrywam, ze nie za bardzo wiem jak sie najlepiej za to zabrac?
erix
Ogólnie poczytaj artykuły nt. DOM. Implementacja w PHP jest całkiem podobna do tych ogólnie dostępnych. smile.gif
mendzik
Heh, no z ogolnikow to niestety nic ciekawego nie wynika smile.gif
Najlepsze sa zawsze jakies dzialajace przyklady na ktorych się można oprzeć czegoś nauczyć.
wookieb
http://pl2.php.net/DOMDocument
Poklikaj w metody. Prawie w każdej masz przykład użycia. Naprawdę manual PHP jest jedną z najlepszych dokumentacji w porównaniu do wielu języków.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.