Witam
Prawdopodobnie zanudze Was tym pytaniem (uznacie za wyjątkowo lamerskie) lub poirytuje i nasunę odpowiedzi w stylu "ile razy to już było..."
Mam następujące pytanie. Chciałbym stworzyć skrypcik PHP, który będzie docelowo odczytywał i później zapisywał dane do pliku XML.
Chciałbym dowiedzieć się co sugerowalibyści ejako najlepsze rozwiązanie dla czegoś takiego.
Generalnie chciałbym używać prostych plików XML (gdzie tagi są bez atrybutów, ew w przyszłość opcjonalnie już z atrybutami). W obrębie PHP chciałbym aby dało się pobrać wszystkie dane z pliku XML (prawdopodobnie zapisac do jakiejs/jakiś Array w PHP).
* Jak później bezpośrednio odwołać się do poszczególnych pozycji (żeby przypisać danej/danym tablicom poszczególne wartości z XMLowych tagów).
* Jaki sugerowali byście najlepszy spsób na zapis danych spowrotem do XML (już uaktualnionego)
* Szukam takiego rozwiązania, w którym możliwy będzie także dostęp do poszczególnych tagów, ich edycja/skasowanie/dodanie - poprawcie mnie ale moje wyobrażenie o tym jest takie, że pobieram dane z XML i przechowuje to w jakiś tablicach stworzonych w PHP, w razie potrzeby ide bezposrednio do tych pozycji, ktore chce zmienic/uaktualnic/skasowac - robie to, i docelowo zapisuje zawartosc tych tablic (zmiennych) spowrotem do pliku XML.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
M.