Witam!

Piszę aplikację służącą do układania grafika około 140 osobom.

Mam tabelę Pracownicy, mam tabelę Daty - połączone relacją 1-wielu. Na formularzu mam zrobione tak, że wybieram z kombo pracownika i mam możliwość przypisania mu dat z danego miesiąca.

Myślę nad tym, jak zautomatyzować tę czynność, żeby dat nie wprowadzać na każdym pracowniku osobno. Wymysliłam na razie, że byłby osobny formularz, na którym jeden raz by się wrzucało daty z danego miesiąca (lecą sobie do pobierania z kombo z tabelki Daty) i teraz bym chciała jednym magicznym przyciskiem wszystkie np. 30 dat (=rekordów) dodać do każdego pracownika.

Wydaje mi się, że nada się do tego kwerenda dołączająca, ale z tego co zrozumiałam opisy, dodaje ona wiersze jedynie raz na końcu tabeli. Czy da się ją jakoś tak sformułować, żeby uzyskać efekt dodania 30 wierszy każdemu pracownikowi? Tak, żeby zostało juz tylko dodawać godziny pracy?

Albo jeśli nie tak, jak powyżej, to żeby na każdym pracowniku odzielnie tylko klikać klawisz - dodaj daty - zamiast klikac każda po kolei?

No i druga sprawa, chciałabym, żeby kwerenda odczytywała, czy u danej osoby dana data już wystąpiła - żeby nie dopuścić do jej powtórzenia.

Czekam na jakiekolwiek światełko/podpowiedź jak to zrobić, albo chociaz jakim tropem szukać?

Pozdrowienia
Margerytka