Udało mi się już zrobić pewien formularz i javaskrypt, który sprawdza czy pole zostało wypełnione poprawnie. Informacja o błędzie przekazywana jest za pomocą
"alert", ale to nie jest zbyt ładne. Często na internecie spotykałem się podczas rejestracji ze znacznie ładniejszymi formami przekazu informacji o błędzie, na przykład z boku pola pojawiał się czerwony napis "źle". I właśnie o ten sposób mi chodzi. Znalazłem na internecie przykład czegoś takiego. Oto on:
<input type="text" name="Imie" id="Imie" value="" /><span class="zleDane">źle</span>
//...
var imie = document.getElementById('ImieReg2');
var wzor = /^[a-zA-Z]+$/g
imie.onchange = function() {
var errorSpan = this.nextSibling; //pobieramy span leżący tuż za naszym polem
if (!wzor.test(imie.value)) {
errorSpan.style.display = "inline";
} else {
errorSpan.style.display = "none";
}
}
No więc ja zrobiłem to tak:
<input id="imie" type=text name="imie"/><span style="color:red;" id="span_pusto">Nie wpisałeś imienia</span>
//...
if (wartosc.length == 0)
{
errorSpan.style.display = "inline";
return false;
}
Efekt tego jest taki, że napis "nie wpisałeś imienia" jest ciągle widoczny i nie wiem, czy działa podczas wysłania formularza czy nie.
Ja jestem ciągle zielony w javascripcie więc oto kilka moich pytań:
1. W przykładzie przy span'ie podana jest jakaś klasa. Możliwe że to w niej jest umieszczona informacja o widoczności i niewidoczności span'u?
2. "errorSpan.style.display = "inline"" - może ktoś mi wytłumaczyć co tu się dzieje?
3. No i chyba najważniejsze, co zrobić, żeby działało

I naprawdę proszę o wyrozumiałość. Zdaje sobie sprawę, że ten post może wynikać po prostu z mojej niewiedzy na temat języka, no ale muszę to zrobić i licze na pomoc.
P.S. Jeżeli ten temat już się powtórzył, to przepraszam za spam, ale nawet nie bardzo wiem jak to szukać ^^"
Pozdrawiam
Ok już rozwiązałem problem, a to dzięki koledze, który zamieścił nade mną posta ze swoim problemem. Użyłem Div'a, tak jak on.
Do zamknięcia