Pozwólcie, że się wtrącę...
Jest wiele możliwości... a nawet setki.
Poniżej wymieniam jak one mogą wyglądać, a zarazem funkcjonować:
1. tekst z polem do wpisania oceny w skali 1-10 ... skrypt przyjmuje wartość, dodaje do całości i dzieli, przez liczbę głosów - TO JEST NAJPROSTSZY SPOSÓB...
2. obrazki - np. gwiazdki jak na YouTube. Po wybraniu ilości gwiazdek skrypt przetwarza to na liczbę i wykonuje podobne działania jak w przykładzie 1. z tym, że po wykonaniu skryptów wyświetla odpowiednią ilość gwiazdek (wynik z całości).
3. pole opcji... podane kilka opcji jedna pod drugą - użytkownik może wybrać tylko jedną wartość... dalej to samo co w przykładzie 1.
Jak już wspominałem... Są tysiące możliwości. Wszystko zależy od kreatywnego myślenia.
Skrypt wykonuje tylko proste zapytania/działania. Język PHP jest na tyle prosty, że przeciętna osoba znająca podstawy angielskiego powinna ze spokojem go zrozumieć.
A Tobie polecam jakikolwiek wstępny kurs, bo nie mając zielonego pojęcia o możliwościach (mam na myśli podstawowe działania/zapytania do bazy) PHP szkoda Twojego cennego czasu.
Dla mnie ten język stał się jasny dopiero po wykonaniu 2 projektów... między innymi sklepu, gdzie praktycznie wszystko oparte było o PHP i MySQL. Tobie też to polecam... pobaw się z tym, a w razie pytań/problemów pisz... pomogę

ALE NA GOTOWCA NIE LICZ ;]