Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konfiguracja routera
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kufalo
Witam,

Moj dostawca internetowy (Dialog) oferuje mi modem/router

Baudtec T263R1

http://www.baudtec.com.tw/pic_s/t263r1-ra.jpg

Niestety na stronie producenta nie ma szczegolowych danych odnoscie jego mozliwosci konfiguracyjnych. A mnie interesuje:

1) czy router mam mozliwosc przekierowania zewnetrznych portow na wybrane lokalne IP i wybrany port.
2) Czy DHCP mozna ustawic aby przydzielo IP np od 192.168.1.50 .... a nie od 2 (chce kilku kompom na sztwno przypisac IP)
---
3) rozumiem, ze ten model Wifi nie posiada
---
4) Nie wiecie czy Dialog daje pelen dostep do panelu konfiguracyjnego modemu? Czyli czy udostepnia haslo dostarczonego routera oraz haslo i login uslugi ADSL.
sazian
najczęściej takie urządzenia które dostajesz od dostawców internetu to się nadaję tylko do tego żeby je na półce i patrzeć czy się równo kurzą winksmiley.jpg
to pewnie taki sam wspaniały wynalazek jak ta lampka nocna z dostępem do internetu od TP

ja bym ci proponował zakup czegoś normalnego bo z tego raczej zadowolony nie będziesz
everth
Tak, oczywiście - najlepiej kupić Cisco i to z górnej półki. Przecież większość routerów sprzedawanych w ramach abonamentu to brandy chińsko/tajwańskie - znaczna ich liczba chodzi na chipach od BroadCom lub Atherosa. Co oznacza że w teorii powinny mieć podobną funkcjonalność (oczywiście ograniczoną budową takiego routerka).

W praktyce bywa z tym różnie. Z mojego doświadczenia wynika że główną ich bolączką jest niedopracowane menu graficzne - nie ma w nim wszystkich opcji. Często po myszkowaniu za pomocą telnetu wychodzi że możliwości konfiguracyjne w konsoli są daleko lepsze od tych przedstawionych w menu graficznym. W ostateczności zawsze możesz spróbować podmienić firmware np. na openWrt (jeśli masz chip od BroadCom to jest duża szansa że będzie obsługiwany).

Ja obecnie mam w domu podpięte 4 urządzenia (2 laptopy, jeden quasi-NAS, i piec) na modemie Pirelli DRG A125G (routerek od Netii) i nie uważam się za stratnego. Jego możliwości są aż nadto wystarczające. Mimo wszystko patrząc na tego Baudteca to ci go odradzam - nie udało mi się znaleźć co siedzi w środku tego ustrojstwa, co już na wstępie ogranicza ci pole manewru, po drugie nie ma WiFi - dzisiaj to praktycznie standard. Przy czym cały czas zakładam że mówimy o warunkach domowych lub ewentualnie jakiejś małej firmy.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.