Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Menu o height 100%
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Kuba707
Witam, mam problem z CSS. Robię sobie stronkę, pewien panel. Strona wygląda tak:
- na górze logo; width: 100%; height: 87px;
- teraz niżej jest menu po lewej; width: 200px; height: 100%;
- obok menu - po prawej stronie jest miejsce na treść

Problem w tym, że strona jest biała, a menu ma tło niebieskie i ten div z menu nie dochodzi do końca strony - dół ekranu. W internecie wyczytałem, że to dlatego, że nie została nadana wartość dla rodzica, czyli:
Kod
html, body { height: 100%; }

Jak to zrobiłem na próbe bez loga - zakomentowałem w htmlu DIV z logiem, to menu było super idealnie rozciągnięte, czyli od samej góry, aż po dolną krawędź ekranu. Jednak gdy odkomentowałem DIV z logiem, to menu miało wysokość strony + te 87px co ma logo, czyli ponad stronę - pojawia się suwak. Słyszałem, że można zrobić to w JS, tzn pobrać wysokość ekranu, potem sobie od tego odejmę wysokość diva z logiem (87px) i dostanę wysokość diva z menu. Ale może można to zrobić w samym CSSie?

Fragment mojego kodu CSS:
Kod
html, body {
    margin: 0;
    padding: 0;
    height: 100%;
}
#logo {
    background-image: url('grafika/logo.jpg');
    width: 100%;
    height: 87px;
}
#menu {
    background-color: #6F86F2;
    width: 200px;
    height: auto;
    margin: 0px;
    float: left;
}

A tu kod główny strony:
Kod
<body>
    <div id="logo">&nbsp;</div>
    <div id="menu">
        <?php include('menu.php'); ?>
    </div>
    <div id="screen">Tutaj treść</div>
</body>
devnul
przekombinowujesz, oczywiście można to zrobić ale jest kupa zbędnej zabawy z marginesami itp
prościej
  1. #menu {
  2. position:relative;
  3. width:200px;
  4. top:87px;
  5. bottom:0;
  6. left:0;
  7. }
Kuba707
Nic to nie dało, a jak dałem position: absolute to o dziwo zadziałało. W każdym bądź razie dzięki. Z mojej strony to wszystko na ten temat smile.gif.
devnul
stfu - sorry, my bad, oczywiście chodziło mi o position:fixed, przy absolute też będzie działać ale nie do końca tak samo winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.