Witam

Przymierzam się do pisania dość skomplikowanego algorytmu, co więcej potrzebuję, żęby był on napisany za pomocą javascriptu.

Mamy do dyspozycji określone wymiaty prostokątów, przyjmijmy 200 x 5000 px, 300 x 5000 px, 150 x 5000 px, 100 x 5000 px
Teraz mamy pulę prostokątów (która będzie na bieżąco aktualizowana) które trzeba rozmieścić na powyższych prostokątach zeby zajmowaly jak najmniej miejsca. co wiecej, ma być mozliwe rozmieszczenie owych elementów na 1 lub większej ilości tych prostokątów. Priorytetem jest aby algorytm probował rozmieszczać elementy w ten sposób aby uzyskać jak najkrótszy odcinek z szerokości tych prostokątów, czyli:

- rozmieszczamy elementy na jak najszerszym porostokącie (5000px to jest zawsze długość), więc rozpoczynamy rozmieszczanie od prostokątu o szerokości 300px
- celem jest dobranie takiego prostokąta aby zabrać z długości 5000px jak najmniej i jednoczśnie żeby zająć jak największą jego powierzchnię.
- możemy użyć 1 lub więcej prostokątów o różnych rozmiarach (to musi być jakoś definiowane ile prostokątow można użyć 1,2,3...)

...na początek wystarczy jak uda mi sie stworzyćalgoryt który rozmieści te male prostokąty na jednym dużym, potem ewentualnie mozna by to rozszerzyć o mozliwość rozmieszczania na większej ilości prostokątow.

Mam nadzieję, że w miarę jasno okresliłem o co mi chodzi.
Bardzo proszę o ewentualny kontakt osób, które mogły mieć do czynienia z tego typu algorytmami.