Cytat
Nawet starsze karty potrafią przyspieszać 3D. Czego więc potrzebują IE 9, WPF i inne wynalazki?
No niestety, raczej nieco nowszej karty - chociażby Photoshop nie skorzysta z trochę słabszej karty. A już na pewno Intel GMA w tej sytuacji odpada.
Cytat
RAM - 2 GB to podstawa. Przy 32bit wystarczy nawet 1 GB.
Heh, a czym się różni 64/32-bit pod tym względem? Tu chodzi o pamięć MOŻLIWĄ do zaadresowania, a nie faktycznie wykorzystywaną. I uwierz, 2 GiB może być mało, na 1 GiB już bym się wcale nie oglądał, bo niestety - twórcy aplikacji przestali się przejmować wykorzystywaną pamięcią. Chyba że lubisz oglądać odmalowywane okienka ze swapa.

Mam w tej chwili 4 GiB i wykorzystywanie w ~90% nie jest niczym szczególnym. Choć, z tego co zauważyłem, to Windows 7 x64 nieco lepiej się z tą pamięcią obchodzi (i nie mam tu na myśli możliwości wykorzystania >3 GiB).
Cytat
Dysk - wystarczy 40 KB. Kluczowy jest szybki dostęp do danych, czyli SSD lub dobry HDD
Jeśli masz zamiar pracować na Windows, to dość prędko Ci to da popalić; Win7 zżera ponad 10 GiB, do tego dołącz jakieś swoje programy...

Cytat
jak jest wszystko dobrze dograne razem to wszystko zależy co do czego - ale jakoś nie spotkałem się, by dysk był wąskim gardłem (a nie - spotkałem się raz 7 lat temu na starym stacjonarnym gdzie zaleciłem znajomemu defragmentację na jedynej nie formatowanej od lat partycji z filmami oraz mp3-kami ^^)
Jest, jest; zwłaszcza typowe 5400rpm. Pomijam już zużycie energii - nie jest tajemnicą, że twardziele są jednymi z większych jej konsumentów.
Cytat
Szybki czas startu systemu i wydajna praca. Liczy się głównie RAM i dysk oraz współpraca wszystkich podzespołów.
Czy ja wiem, czy szybki czas startu jest teraz tak istotny... Suspend-to-disk i w sumie to lotto.
Cytat
7. Eksperymenty w systemie operacyjnym (opcjonalnie)
No tu ważne jest, aby CPU posiadał rozszerzenia wirtualizacyjne. Niby pierdoła i
na co mi się to przyda, ale uwierz, że przyda Ci się, i to nawet prędzej niż się wydaje.

Cytat
WiFi i opcjonalnie Bluetooth
...
Sterowniki do urządzeń - najlepiej bez 10 osobnych aplikacji w autostarcie
Jedno wyklucza drugie. Niestety, do laptopów jest masa aplikacji-sterowników, bez których nie wykorzystasz pełni możliwości. Skupiam się teraz na Windows, bo w Linuksie zwykle jest tak, że sterowniki, to osobne procesy (niech ktoś poprawi, jak się mylę).
Sam touchpad jest obsługiwany przez dwa procesy i jak wyłączysz któryś -> kaplica. A większość, to Synaptics. Do tego dźwięk -> kolejne trzy procesy (tak, tak, pierwszy -> usługa systemowa, drugi -> warstwa abstrakcji, trzeci -> właściwy sterownik). Rekordzistą jest tu Bluetooth - nie mam pojęcia, po kiego tyle procesów, ale na to nic nie poradzisz, bo wywalając kolejne - pozbawiasz się funkcjonalności. Też tego nie rozumiem, ale trzeba się z tym pogodzić.
Konkluzja: trochę Twoich wymagań jest z sobą wzajemnie sprzecznych. ;P