Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: telefon dotykowy
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Spawnm
Hey,

zastanawiam się nad kupnej telefonu z dotykowym ekranem.
Wykorzystywać go mam zamiar do internetu (czyli mile widziana możliwość wygodnego pisania maili itp.) , fotografowania może jeszcze do słuchania muzyki.
+wiadomo sms i dzwonienie.

Jaki telefon był by do tego najlepszy ? Co polecicie?
Cena najlepiej w granicy 400-500zł
Nie musi być z super graficznymi bajerami , gierkami itd.
Ale jak by była możliwość abym bez większego problemu mógł na niego stworzyć własny programik to był bym szczęśliwy smile.gif

Dodam jeszcze że nie znam się zupełnie na telefonach więc nawet nie wiem jakich marek unikać itd.

l0ud
Za tą cenę to będzie kiepski wybór. Jeżeli chcesz możliwości, to coś na Androidzie - za tą cenę pewnie używane. Poszukaj jakiegoś starszego modelu i sprawdź na odpowiednim forum czy nie jest tragiczny.
vokiel
A w czym byś chciał tworzyć te własne programiki? Java, Objective C, C++, C#, a może html+css+javascript?

Ogólnie nowe telefony, z nowymi funkcjami, gestami itd są raczej w przedziale cenowym 500-1000 lub raczej 1k - 1,5k...

Ciekawie wygląda i nieźle się sprawuje Samsung Wave (pierwszy na platformie Samsung bada), wiadomo jakieś iPhony 3G, Xperia X10, jest tego ogrom. Niestety w większości baterię trzeba ładować co 2 dni.
Damiankossek
Od siebie mogę Ci polecić iPhone 3G smile.gif Ale nie wiem czy wyrwiesz go do 500zł ... Przechodziłem przez różne dotykowe samsungi (Omnia, avila, delphi i różności w stylu HTC), kupując iPhone podchodziłem do niego z wielkim dystansem, w zasadzie kupiłem go dla próby i jakby mi nie podszedł to bym sprzedał. Ale stało się tak że Samsungi poszły na allegro a iPhone został i raczej nie prędko zmienię markę telefonu smile.gif Płynność działania, wyswietlacz (w zasadzie multitouch), ogrom aplikacji - robią swoje smile.gif Bardzo wygodny i intuicyjny telefon. Pozdrawiam
l0ud
Iphona 3G nie dostanie za 500zł, no chyba że rozjechanego przez tramwaj tongue.gif. I raczej nie ma sensu go porównywać do takiej Omnii - to zupełnie inna klasa i cena smile.gif
IceManSpy
Ja posiadam, a raczej posiadałem LG cookie (tak wiem, że to nie ta klasa telefonów) i jeśli piszesz dużo smsów w T9 to w pewnym momencie szlag Cię trafi smile.gif Auto uzupełnianie nie da się wyłączyć i jak coś uzupełni to musisz wyłączyć T9, skasować te klika liter i ręcznie wpisać bez T9. Do internetu fakt - fajny. Nawet na qwerty fajnie się pisało, ale jednak lepiej jest pisać normalnie zwłaszcza jak się idzie czy w środkach komunikacji miejskiej.
Dlatego jak kiedyś mówiłem sobie i znajomym, tak teraz mogę to doświadczalnie potwierdzić - dotykowym ekranom mówię nie smile.gif

P.S. Nie wiem jak iPhone, ale czy w zimie przez rękawiczki da się nim sterować? Ciastkiem się dało, ale do wygody to nie należało. Dało się chyba dzięki temu, że jest dotykowy, a nie pojemnościowy (nie znam się na tych nazwach.)
Theqos
Obadaj Samsunga I5700 GALAXY, okazyjnie można znaleźć za 500zł. Jedyne co bym kupił jakbym się bał nosić telefon za 2-4k w kieszeni winksmiley.jpg
Alson
a BlackBerry od RIM :]

Ja posiadam BlackBerry 8520 - Nie jest dotykowy ALE, klawiatura QWERTY , możliwość odbierania i wysłania maili jak sms-y (Push Mail) i usługa BIS za 18zł + vat(w Orange)/mieś dzięki któremu można odbierać maile i korzystać z aplikacji internetowych obsługujących BIS za te 18zł +VAT a takich aplikacji jest sporo. Można pisać własne aplikację w JAVIE do której RIM opublikował API.
erix
Cytat
Ja posiadam, a raczej posiadałem LG cookie (tak wiem, że to nie ta klasa telefonów)

Kupowanie smartfona bez systemu operacyjnego, to trochę strzał w stopę teraz. (a LG ma jakiś OS na pokładzie? tongue.gif)

Cytat
Wykorzystywać go mam zamiar do internetu (czyli mile widziana możliwość wygodnego pisania maili itp.) , fotografowania może jeszcze do słuchania muzyki.
+wiadomo sms i dzwonienie.

Fotografowanie telefonem? Zapomnij: telefon NIE JEST do robienia zdjęć.

Co bym proponował? Android + rozsuwana klawiatura. Do pisania SIP (czyli klawiatury wirtualne) na dłuższą metę daje popalić, zwłaszcza w zimie i przez cały rok kciukom. winksmiley.jpg Sprzętowa klawiaturka jest - mimo wszystko - wygodniejsza.

Cytat
Za tą cenę to będzie kiepski wybór. Jeżeli chcesz możliwości, to coś na Androidzie - za tą cenę pewnie używane.

Czasem się trafi coś fajnego, sprowadzanego z USA. Tylko trzeba trochę czasu polować. winksmiley.jpg
Spawnm
Cytat
A w czym byś chciał tworzyć te własne programiki? Java, Objective C, C++, C#, a może html+css+javascript?

mile widziana java, c++, bardzo mile widziany AIR lub coś podobnego (pfaewok (php) tylko na androida czy coś się zmieniło? ) ale im więcej tym lepiej winksmiley.jpg

Cytat
Fotografowanie telefonem? Zapomnij: telefon NIE JEST do robienia zdjęć.

Bez przesady, wystarczy mi jak będę w stanie zrobić nim fotkę prezentacji z wykładów tak aby potem się doczytać smile.gif

Iphone raczej odpada bo z tego co widzę kosztuje 4500zł xP

Cytat
Obadaj Samsunga I5700 GALAXY, okazyjnie można znaleźć za 500zł. Jedyne co bym kupił jakbym się bał nosić telefon za 2-4k w kieszeni

A lepszy/mniej awaryjny jest I5700 czy I5800 (oba mają androida?)?
http://firmatechnet.pl/pl/samsung-i5700-ga...ml?partner=1984
http://www.komputronik.pl/index.php/produc...00_Galaxy3.html

I powiedzcie mi jeszcze jakie wydatki by mnie czekały po zakupie takiego telefonu, jak jest z bezpieczeństwem? Muszę kupić jakiś program antywirusowy itd.?
l0ud
http://forum.android.com.pl/f16/i5700-spic...wy-i5800-23162/

Cytat
I powiedzcie mi jeszcze jakie wydatki by mnie czekały po zakupie takiego telefonu, jak jest z bezpieczeństwem? Muszę kupić jakiś program antywirusowy itd.?

Wydatki jakieś tam by były, jeżeli chciałbyś zakupić kilka oryginalnych aplikacji w Android Market. W każdym razie wiele (większość?) rzeczy jest za darmo. I nie przesadzaj z tym antywirusem smile.gif
tabassccoo
Różnica między I5700 a I5800 to wersja Androida rzecz jasna, I5800 ma 2.1 całkiem fajnie śmiga. Nie miałem u siebie jeszcze Galaxy 3, ale pod ladą leży I5700. Przetestowałem go od a do z. Co prawda niższa wersja oprogramowania, ale też sympatyczny telefonik. Za 5 stów używany dostaniesz z pewnością. Nowy to byś musiał trafić okazję. Inne telefony nie w tym przedziale cenowym niestety, bo Wave i Galaxy S koło tysiąca stoją. Nie rozumiem fascynacji iPhonami, ale o gustach się nie dyskutuje, jeśli HTC to tylko HD2, magiczna maszyna, zbierałem zęby nie raz jak widziałem jego możliwości, ale cena jest za wysoko na dzień dzisiejszy. Jak już ktoś wcześniej napisał telefon to nie aparat fotograficzny więc nie kładź nacisku na fajny aparat, bo nie zmieścisz się w cenie. A do 5 stówek to np: LG KP500(Cookie), Sam.S5230(Avila), Sam.S5620(Monte),Sam.B3410(Delphi), Nokia 5230 - to nowe telefony, ceny rynkowe, a z używanych to te wszystkie wymienione plus np: Nokia 5530, Sam.I5700(Galaxy), Sam.I900(Omnia). To by było na tyle.
gigzorr
nie chcac tworzyc nowego tematu, zapytam , czy mial ktos takie cacko za taka cene?biggrin.gif
http://allegro.pl/audiovox-6700-wifi-bt-in...1294400834.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.