Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z JS.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
michaldelfin
Witam mam trochę głupio wyglądający problem. Otóż mam na stronie js.

Kod
1.
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/prototype.js"></script>
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/scriptaculous.js?load=effects,builder"></script>
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/lightbox.js"></script>

2.    
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/jquery-1.2.6.js"></script>    
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/scrollto-1.3.3.js"></script>
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/jquery.localscroll-1.2.5.js"></script>    
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/jquery.serialscroll-1.2.1.js"></script>
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/coda-slider.js"></script>

Ogólnie sprawa wygląda tak iż gdy dodam na stronę powyższy kod wtedy działa skrypt 2.

Kod
2.    
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/jquery-1.2.6.js"></script>    
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/scrollto-1.3.3.js"></script>
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/jquery.localscroll-1.2.5.js"></script>    
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/jquery.serialscroll-1.2.1.js"></script>
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/coda-slider.js"></script>

1.<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/prototype.js"></script>
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/scriptaculous.js?load=effects,builder"></script>
<script type="text/javascript" src="wp-content/themes/rafalzabczyk/js/lightbox.js"></script>

Jeżeli zaś dodam skrypt tak jak powyżej to działa tylko ten 1. Chciałbym się dowiedzieć czym to jest spowodowane, czy to błąd z mojej strony czy po prostu serwer na którym jest strona jest nieodpowiedni. Bardzo proszę o pomoc.

Teraz przychodzi mi do głowy że może po prostu skrypty się wykluczają. Jeden z nich to Coda-Slider a drugi Lightbox2. Może wy coś poradzicie na to. Bardzo proszę o pomoc.
d3ut3r
Powodem jest konflikt bibliotek, poczytaj o jQuery.noConflict
kamil4u
A ja proponuję żebyś porzucił 1 z bibliotek(np. prototype) i znalazł odpowiednik lighbox-a na jQuery

Ostatnio coraz więcej ludzi pakuje pliki bez większego zastanowienia, a ja właśnie czytam o skryptach z tzn. "szkoły mistrzów JS", gdzie walczono o każdy znak. Ile się można z tego nauczyć smile.gif - polecam przy okazji - kozak ten kto przeanalizuje bibliotekę alladyn.
michaldelfin
Nie potrafię sobie z tym poradzić i najlepszym rozwiązaniem będzie chyba jak ktoś mi to wytłumaczy i pomoże zrobić. Oczywiście odpłatnie jeżeli trzeba będzie, bardzo proszę o pomoc. Służę potrzebnymi informacjami.
kamil4u
Zamiast lightbox-a używasz np. ThickBox.
Lub(co moim zdaniem gorsze) używasz http://api.jquery.com/jQuery.noConflict/ - masz tam wszystko dokładnie opisane np.
Kod
jQuery.noConflict();
(function($) {
  $(function() {
    //TU WSTAWIASZ KOD, W KTÓRYM UŻYWASZ JQUERY
  });
})(jQuery);

Czego nie potrafisz zrobić? Napisz konkretnie!
michaldelfin
Rozwiązałem już problem z tym konfliktem bibliotek.

Użytkownik d3ut3r zasługuje na ogromnego plusa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.