Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] obiekt widoczny w componencie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
blackroger
Witam jak najłatwiej zrobić aby obiekty tworzone w controlerze były widoczne w komponencie....chodzi o to ze mam wiele elementów które są wykorzystywane i tu i tu i nie chce za każdym razem pobierać wszystkiego z bazy itd....

Proszę o szybką pomoc.
-=Peter=-
  1. //w akcji
  2. $request->setAttribute('nazwa', $obiekt);
  3.  
  4. //w komponencie
  5. $obiekt = $request->getAttribute('nazwa');
blackroger
ale czy na pewno jest to dobre rozwiązanie dla obiektów? Zawsze stosowałem to do loginu, hasła i innych podręcznych rzeczy...

Wpadłem też na pomysł np.

1. sfConfig::set('menuparam', $menuparam);

ale nie jestem pewien czy to jest dobre rozwiązanie i zgodne ze sztuką...
-=Peter=-
A czemu miało by być złe? Po to m. in. są atrybuty (nie myl z parametrami) żądania.

Możesz również w tabeli tego modelu lub obiekcie peer (w zależności którego orma używasz) cachować wyniki w taki sposób, aby tylko za pierwszym razem szło zapytanie do bazy danych.

Inne rozwiązanie to cache obsługiwane przez doctrine (http://www.doctrine-project.org/projects/orm/1.2/docs/manual/caching/en#caching)
wowo86
Przekazywanie tego przez atrybuty requesta nie jest złym rozwiązaniem, wszystkie inne (sesja, config) są raczej słabsze ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.