Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Concrete5
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
darekg
Witam,
zgodnie z zasadą że jeden obraz wart jest 1000 słów - zapraszam do testowania cms-a Concrete5.

Darmowy hosting Concrete5

Według mnie jest rewelacyjny - przetestowałem przez kilka lat różne systemy zarządzania treścią - ale dopiero tutaj mam swobodę, wolność nieszablonowość. I wszystko co potrzeba "zwykłej" stronie zaraz po instalcji.

Pozdrawiam i czekam na merytoryczne komentarze.
jwest
Duży minus za brak demo, nie każdy chce się od razu rejestrować. Nie lubię systemów które nie mogą znaleźć się u mnie na serwerze, więc to rozwiązanie nie jest dla mnie. Grafiku w ui nie przyciąga do użytkowania (wg mnie nie jest ładna), ale całość jest dość intuicyjna i za to plus. Wiem, że grafika w systemie CMS to rzecz drugorzędna, ale potrafi przyciągać i zachęcać do wyboru akurat twojego rozwiązania. Mimo wszystko preferuję minimalizm, a ten system kłóci się z moją wizją winksmiley.jpg

darekg
Jwest - dzięki za komentarz. Hmm nie tworzyłem dema za względu na to że sama automatyczna instalacja jest jak demo - dane które pobieram - czyli adres email oraz domena - mogą być zupełnie fikcyjne. Jedynie email ma "jakieś" znaczenie - bo wysyłany jest tam login i hasło - ale to tylko dla zapominalskich - bo te same informacje pojawiają się pod koniec instalacji.

A w demo jak to w demo - ludzie bazgrają co im sie podoba - zresztą wiesz o co chodzi bo masz to u siebie na demo swojego cms-a.

Ale myślę że dobra byłaby prezentacja video - tak by zachęcić do wpisania tych kilku słów w formularzu tworzenia strony.

Jeśli chodzi o instalację na własnym serwerze - to już się poprawiam. Oczywiście system nie jest mój i można go pobrać z concrete5.org - ale zamieszczę także paczkę z systemem u siebie. Zapraszam do oglądania co w kodzie "piszczy".

Co do grafiki w interfejsie użytkownika - być może to jest powodem że Concrete5 - nazwany kiedyś w Polsce "Killerem Joomla i Drupal" - nadal ma minimalną popularność. Być może ludzie zatrzymują się na panelu administracyjnym i stwierdzają - nie podoba mi się - Joomla ma interfejs podobny do interfejsu desktopowego programu - i choć naprawdę tworzenie czegokolwiek w tym systemie w porównaniu do tworzeniu w Concrete5 jest drogą przez mękę ;-) - to popularność joomla nadal jest wielka. Oczywiście drugim nie mniej ważnym powodem jest mnóstwo dodatków do Joomla (komponenty, moduły, pluginy).

Choć pod tym względem jeśli dobrze sie przyjrzeć Concrete5 nic nie brakuje - a tworzenie skórek - jest bardzo proste - można szybko adaptować gotowe darmowe jak i płatne szablony.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.