Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dwa submity (jeden otwiera stronę w nowej karcie drugi w popup)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kubax33
Znalazłem gdzieś na forum kod odpowiadający za przesyłanie danych formularza przez dwa submity. Teraz gryzie mnie problem, aby jeden z nich otwierał się w nowej karcie a drugi w okienku popup o określonych wymiarach.

oto kod:

<form id="form" method="post">
<input type="submit" value="1" onclick="document.getElementById('form').action='plik1.php';" >
<input type="submit" value="2" onclick="document.getElementById('form').action='plik2.php';" >
</form>

Gdzieś znalazłem kod odpowiadający za wyświetlanie okna popup ale nie potrafię sobie poradzić z połączeniem tych skryptów.

Pomóżcie...
thek
Przeglądarki i tak Ci to zablokują winksmiley.jpg Możesz określać sobie atrybut target = "_blank", możesz nakazywać new Window, a i tak przeglądarka zrobi po swojemu. Jeśli chcesz to drugie to możesz w nowym oknie określić parametry, ale bywa tak, że wtedy całą przeglądarkę do owego rozmiaru mniejsza, więc jak wspomniałem... wszystko zależy od przeglądarki.
kubax33
a dlaczego zablokująquestionmark.gif
thek
Zablokują w sensie zinterpretują po swojemu. Firefox przykładowo nie otworzy nowego okna, ale otworzy kartę w tle, a jeśli masz pecha, to jeszcze całą przeglądarkę zmniejszy do rozmiaru podanego w parametrach wywołania okna popupa. Nieraz tak miałem i dlatego otwieranie popupów i popunderów uznaję za denerwująca praktykę, a stronę taką od razu opuszczam.
kubax33
Może nie udało mi się uzyskać do końca całego efektu ale po kilku godzinach szperania udało mi się znaleźć i poskładać skrypt który dla pierwszego submita wywołuje akcję i przesyła dane formularza z bieżącej karty a dla drugiego otwiera nową kartę i również przesyła dane. Może kiedyś komuś się przyda więc:

<script>
function funkcjapierwsza() {
document.forms["nameformularza"].action = "strona1.php";
document.forms["nameformularza"].target = "_blank";
document.forms["nameformularza"].submit();
}
function funkcjadruga() {
document.forms["nameformularza"].action = "strona2.php";
document.forms["nameformularza"].target = "";
document.forms["nameformularza"].submit();
}
</script>

<form name="nameformularza" method="post">

<input type='image' src='images/obrazek.jpg' value='wyslij1' onclick="funkcjapierwsza();">

<input type='image' src='images/obrazek.jpg' value='wyslij1' onclick="funkcjadruga();">

</form>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.