Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jq] zwiększanie wartości liczbowej pola input
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
duch4ever
Witam mam pole input i chcę aby po kliknięciu jego wartość wzrastała o 1, to samo gdy wpiszę tam np 23 po kliknięciu ma się pojawić 24, 25 itd..
Pomoże ktoś? Jakoś mi nie wychodzi, owszem sumuje ale stara liczba pozostaje czyli 2425, 2426, itd...
fleshgrinder
wszystko, czego potrzebujesz to .val i .click smile.gif

jakbys pokazal kod moznaby stwierdzic co z nim jest nie tak
duch4ever
  1. <script>
  2. $(".plus_1").click(function () {
  3. $(".input_1").val(parseInt( $(".input_1").val() ) + 1);
  4.  
  5. })
  6. </script>

No nie działa, na końcu jest liczba początkowa inputa np 1, kiedy zostawię pusty dostaje NaN
skowron-line
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(".input_1").val(parseInt( $(".input_1").val() || 0 ) + 1);

w teorii powinno zadziałać smile.gif
duch4ever
Kurcze jest tak, mam w polu value 22, po kliknięciu raz mam 32, później 42 itd smile.gif czemu to nie działa?
fleshgrinder
kod z modyfikacja podana wczesniej przez skowrona powinien dzialac prawidlowo, dodatkowo dla pewnosci zadeklaruj system liczbowy dla parseInt jako dziesietny:

1. $(".input_1").val(parseInt( $(".input_1").val() || 0, 10) + 1);

jesli to nie dziala, to problem musi lezec gdzies indziej
duch4ever
Nie działa sad.gif na końcu dodaje za każdym razem początkowe value imputa czyli 10,20,30,....110,120... jęsli na początku było 0

//////////
powodując błąd w tym skrypcie poprze zapisanie do zmiennej stringu bez " zaczyna działać smile.gif kiedy usunę ten błąd znów nie działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.