Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Na jakie parametry zwrócić uwagę kupując router?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
zimekk
Potrzebuje kupić router, ale jestem zielony w tym temacie. Cena 100 - 150zł. Korzystam z neostrady, potrzebuje neta do PC'ta i laptopa. To na co głównie zwrócić uwagę?
l0ud
W tej cenie warto zwrócić uwagę na nazwę: jeżeli nazywa się Tp-Link TD-W8901G to bierz, w przeciwnym wypadku szukaj dalej winksmiley.jpg

http://www.ceneo.pl/1360414
kwiateusz
jak neo to pewnie modem adsl 2+ wbudowany i tyle, za tą cene nawet bedzie trudno o wifi n, nie mowiąc o portach 1gb, znajomy kupował jakiegos pentagrama, służy dobrze - tylko konfigurowac przez IE biggrin.gif
Cysiaczek
Po prostu kup jakiegoś TP-LINKA - są niezawodne. smile.gif
KeeL
Witam, zwracaj w szczególności uwagę na to aby router posiadał obsługę Annex A, ADSL. Dodatkowymi parametrami to rodzaje Wi-Fi, ilość portów.

Sam posiadam modem Linksys WAG200G
polecam go, działa bez zarzutów na Neostradzie 6Mb/s, nie zrywa połączeń, dość duża możliwość konfiguracji. Jak do domowego użytku wystarczy w zupełności.
vistacash
Co do mojego przedmówcy, mam w domu ze 4 modemy ADSL, w tym właśnie Linksysa WAG200, powiem szczerze, że wifi ma rewelacyjne jak na wbudowaną i nie za dużych rozmiarów antenkę, generalnie na cały dom wystarcza, ale ostatnio przesiadałem się z internetu 1Mb -> 6Mb, ten właśnie linksys robił za modem, no i obawiałem się przesiadki ponieważ już na 1Mb według niego parametry linii skakały mi tragicznie, głównie wieczorami, z 30dB margines potrafił spaść nawet na 9dB, przełączyli mi na te 6Mb, parametry oczywiście spadły na około 8dB, ale co najlepsze hulały sobie równo, od 8 nawet do 1 dB i to BEZ ZRYWANIA połączenia, gdzie poniżej 6 powinno już zerwać, dziwnie działała też synchronizacja, czasem modem nie chciał się synchronizować na pełną prędkość ale np. 500kbps mniej, jakieś anomalia, testowałem ale wcześniej jeszcze jak miałem prędkość 1Mb router D-link DSL604-t, zachowanie było identyczne, również parametry sobie skakały wieczorem... dostałem od netii jako że od nich brałem internet router asmax ar-1004g, normalnie rewelacja, parametry linii trzyma super, spadki występują może o 0,3 dB, nie zrywa, synchronizuje się na pełne prędkości, nie widzę żadnych spowolnień łącza, które były zauważalne przy poprzednich, ogólnie jestem teraz bardzo zadowolony :-)
Janek12345
LINKSYS to routery CISCO, które są chyba najbardziej niezawodne i mają najlepsze przełożenie ceny do jakości, do neo polecam: Linksys WRT54GL albo WRT54GS.
l0ud
Cytat(Janek12345 @ 6.12.2010, 08:42:11 ) *
LINKSYS to routery CISCO, które są chyba najbardziej niezawodne i mają najlepsze przełożenie ceny do jakości, do neo polecam: Linksys WRT54GL albo WRT54GS.

Zarówno WRT54GL ani WRT54GS nie mają wbudowanego modemu. Poza tym w takich przedziałach cenowych dużo korzystniej jest kupić lepszego pod każdym względem TL-WR1043ND (inna sprawa że on też nie ma wbudowanego modemu - trzeba by było dokupić).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.