Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Standardy (X)HTML
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Mod4Tech
Witam. Mam kilka pytań dotyczących standardów (X)HTML. Więc zaczynam:
1) Jakie mają być standardy, czy muszę kierować się jakimiś szablonami questionmark.gif
2) Co się stanie jak tego nie zrobię questionmark.gif
3) Po co one są questionmark.gif
4) Gdzie je mogę znaleźć questionmark.gif

To raczej na razie tyle. Proszę o szybka odpowiedz.

batman
Cytat
1) Jakie mają być standardy, czy muszę kierować się jakimiś szablonami questionmark.gif

Nie musisz, możesz.

Cytat
2) Co się stanie jak tego nie zrobię questionmark.gif

Nic. Co najwyżej Twoje strony nie będą się wyświetlały tak samo w różnych przeglądarkach.

Cytat
3) Po co one są questionmark.gif

W idealnym świecie jeden kod HTML + CSS powinien wyświetlać się identycznie w każdej przeglądarce. Jak jest, sam wiesz.

Cytat
4) Gdzie je mogę znaleźć questionmark.gif

W3C
Crozin
Wyobraź sobie, że ja produkuję kontakty (przeglądarkę internetową), Ty produkujesz odkurzacze (strony internetowe), a pan ABC jest naszym klientem czyli podpina odkurzacz do kontaktu by odkurzyć dom (korzystając z mojej przeglądarki odwiedza Twoją stronę). Wszystko jest bardzo fajne, ponieważ wszystkie moje kontakty mają taką samą budowę (dwie dziury + pręt uziemiający), różnią się jedynie swoim wyglądem, który nie wpływa na ich pracę. Ty zaś wszystkie odkurzacze wyposażasz w ten sam typ kabla, który co najwyżej różnić się będzie kolorem, jakością jakieś tam osłony itp. Nasz schemat powielają wszyscy producenci kontaktów i odkurzaczy.
Efekt? Pan ABC ma w domu kilka kontaktów mojej produkcji, kilka kontaktów produkcji jakiejś innej firmy. Ma też dwa odkurzacze, jeden Twój i jeden czyjś tam. Mimo to jest w stanie podpiąć każdy odkurzacz do każdego gniazdka - jest szczęśliwy.

Co się stanie jeżeli ktoś (producent kontaktów lub odkurzaczy) wyłamie się z tego pięknego standardu? Pan ABC ma problem. Bo jeden odkurzacz działa mu tylko w salonie, drugi odkurzacz nie działa mu nigdzie.

I jeszcze odpowiedzi na pytania:
1) Obecnie powinieneś pisać wg standardu HTML5.
4) Na stronach W3C (Google: W3C [nazwa standardu] Specification).
batman
Cytat(Crozin @ 28.12.2010, 12:11:16 ) *
1) Obecnie powinieneś pisać wg standardu HTML5.

Nie ma czegoś takiego jak standard HTML5. Prace nad nim cały czas trwają i nie ma jeszcze żadnej oficjalnej wersji tego standardu.
Crozin
Faktycznie HTML5 nie jest jeszcze ukończony, nie zmienia to faktu, że można już korzystać z jego elementów, czy stosować się do pewnych wytycznych, które się za pewne już nie zmienią.
batman
Właśnie, że nie można. Ostatnio okazało się, iż Chrome i chyba Firefox wycofują się z Web Socekts, ponieważ odkryto jakiś błąd z tym związany. Niestety nie mogę znaleźć teraz źródła i nie pamiętam czy chodziło o sam protokół, czy o jego implementację.
Crozin
Tutaj trochę informacji: http://hacks.mozilla.org/2010/12/websocket...d-in-firefox-4/

Przy czym sam protokół jak i implementacje WebSockets nie mają z samym HTML5 wiele wspólnego.
batman
Fakt, protokół i implementacje nie mają wiele wspólnego ze specyfikacją, ale jak teraz ktoś zacznie bazować na specyfikacji, a w W3C nagle powiedzą - ok, protokół nie działa jak powinien, wywalamy go ze specyfikacji, wówczas okaże się, że mamy fajny, nikomu niepotrzebny kawałek kodu.
Mephistofeles
Większa część HTML5 pewnie nie zostanie zmodyfikowana, WebSockets to tylko ułamek całości i z tego co czytałem zostanie wprowadzony ponownie po naprawie błędów.
Crozin
Cytat
a w W3C nagle powiedzą - ok
Póki co jest wielki napis o tym, że nie jest to jeszcze stabilna wersja. W3C z reguły prawidłowo podchodzi do takich rzeczy, mam nadzieję że i tym razem zachowają się należycie.
Cytat
wówczas okaże się, że mamy fajny, nikomu niepotrzebny kawałek kodu
Nawet jeżeli cały protokół przebudują wątpię by miało to wpływ na sam kod JS. Nadal będzie to
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var socket = new WebSocket("ws://...");
  2. socket.onXXX = function() { /* .... */ };
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
Od strony API wątpię by coś się znacząco zmieniło (chociaż osobiście uważam, że podpinanie zdarzeń przez metody onXXX to złe rozwiązanie). Twórcy przeglądarek będę musieli tylko zmienić implementację.
batman
Korzystanie z zaleceń specyfikacji, która nawet nie jest w połowie gotowa, jest tak samo rozważne jak używanie oprogramowania we wczesnej wersji beta na produkcyjnym środowisku. Owszem, można zapoznać się z potencjalnymi możliwościami, a nawet napisać kilka mniejszych projektów w ramach poznawania tychże możliwości, jednak bezkrytyczne traktowanie czegoś, czego nie ma, jest poważnym błędem.
Crozin
@batman: Tak w ramach jasności. Czym innym jest korzystanie z elementów stabilnych, najprawdopodobniej stabilnych HTML5 (chociażby elementy SECTION czy AUDIO), co innego z mocno testowych rozwiązań JS, nowych protokołów itp. winksmiley.jpg
batman
~Crozin
Masz rację. Niemniej HTML5 jako całość nie jest oficjalnym standardem i nie powinien jako taki być przedstawiany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.