Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana] apostrofy, query builder
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
nmts
Pytanie jest raczej dość banalne... Czy Kohana 2 nie ma żadnej globalnej filtracji zapytań, takiej aby nie ucinało stringa po apostrofie? Do tej pory myślałem, że dzieje się tak automatycznie. Czy mogę jakoś globalnie to poprawić w mojej aplikacji? Oraz dlaczego nawet surowe użycie addslashes nie pomaga?

1. Używam orm w taki prosty sposób:
  2. $a->b = $c; // string
  3. $a->save();
thek
A mnie się zdawało, że filtrowanie danych w Kohanie zawsze się włączało w configu poprzez global XSS filtering czy jakoś tak smile.gif A query builder z tego co kojarzę ma filtrowanie domyślnie włączone i chyba niewyłączalne winksmiley.jpg
phpion
Ja również nigdy ręcznie nie escapowałem stringów w Kohanie i nie mam żadnych problemów z apostrofami. Używając zwykłego modelu czy ORM nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości. Może pokaż nieco więcej kodu, z którym masz problem.
nmts
  1. foreach($_POST['id'] as $key => $p){
  2. $question = orm::factory('question', $p);
  3. if($_POST['question'][$key] == ""){
  4. $question->delete();
  5. } else {
  6. $question->list = $_POST['list'][$key];
  7. $question->question = $_POST['question'][$key];
  8. $question->save();
  9. }
  10. }

Próbowałem odbierać przez $this->input->post(), obejmować POST w addslashes i też nic. Zapisując ucina po apostrofie. Filtrowanie XSS w configu mam włączone.
phpion
Włącz profiler i zobacz jakie zapytania lecą Ci do bazy danych. Ja używam ORM np. do zapisu danych z FCKeditor i wartości przypisuję bezpośrednio do obiektu, a potem wywołuje metodę save() - nie zauważyłem żadnych problemów. Sprawdź czy w konfiguracji bazy danych masz escape na TRUE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.