Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Firebug - edycja kodu JS
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
slawo123
Sprawa wygląda tak:
- jest strona www (nie moja, nie mam możliwości edycji kodu)
- strona ma dołączane pliki javascript

Chciałbym:
- edytować funkcje z ów dołączanych plików js w celu poznania działania tej funkcji (dodawanie alertów itp)
- mieć podgląd jakie funkcje są wywoływane podczas kliknięć itp

Zmiany których będę dokonywał mają być oczywiście tymczasowe.
Jak tego dokonać inaczej niż edytując stronę zapisaną na dysku?
Próbowałem w konsoli nadpisać istniejącą funkcję ale nie przyniosło to żadnego rezultatu.
melkorm
W operze w pokaż źródło strony możesz dopisać dowolny kod który po kliknięciu "zastosuj zmiany" będzie obecny na stronie.
kamil4u
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/11708/ ? Chociaż w firebug-u też chyba dało się to zrobić smile.gif
batman
Cytat
- edytować funkcje z ów dołączanych plików js w celu poznania działania tej funkcji (dodawanie alertów itp)
Nie musisz edytować funkcji, aby poznać jej działanie. W firebugu możesz ustawić breakpointy, na których skrypt się zatrzyma, a Tobie zostanie wyświetlona dokładna informacja na temat zmiennych dostępnych w danym momencie. Jak to zrobić? Bardzo prosto:
1. Przejdź do strony, na której chcesz zbadać funkcję.
2. Uruchom Firebuga i przejdź do zakładki Skrypt
3. Wybierz z listy interesujący Ciebie skrypt.
4. Kliknij lewym przyciskiem myszy na pasku z numeracją wierszy - powinna pojawić się czerwona kropka. Jest to punkt przerwania, w którym wstrzymane zostanie wykonywanie skryptu. W tym momencie w prawym oknie wyświetlą się informacje o wszystkich zmiennych dostępnych w danym momencie. Punktów możesz dodać dowolną ilość.
5. Odśwież stronę i baw się dobrze smile.gif (jeśli chcesz kontynuować działanie skryptu kliknij przycisk kontynuuj lub F8).

We wspomnianym oknie po prawej znajdziesz trzy zakładki - czujka, stos i punkty wstrzymania. Czujka zawiera informacje o zmiennych, stos pokazuje stos wywołań, a punkty wstrzymania listę zdefiniowanych przez Ciebie punktów.

Jeśli chciałbyś jednak zmienić treść funkcji, musisz ją skopiować do jakiegoś edytora, wprowadzić zmiany i wkleić w wiersz poleceń. Niestety po odświeżeniu strony wprowadzone zmiany zostaną utracone, więc jedyne co możesz z tym zrobić, to wywoływać tą funkcję z wiersza poleceń.

Cytat
- mieć podgląd jakie funkcje są wywoływane podczas kliknięć itp
W tym pomoże wspomniany już stos. Jeśli na stronie wykorzystano jQuery, możesz wesprzeć się dodatkiem do Firebuga o nazwie FireQuery. W sumie zapoznaj się z listą dodatków u mnie na blogu - http://blog.wilgucki.pl/2010/12/firebug-do...azdego-web.html Są nieocenioną pomocą każdego web developera.
slawo123
Wielkie dzięki, sądziłem że te punkty wstrzymania inaczej działają winksmiley.jpg
Teraz to dopiero mogę przystąpić do analiz party.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.