Witam
Mam pytanie do forumowiczów. Mianowicie chciałbym dopisać do kodu gotowego już CMS parę linijek XHTML, CSS czy coś z JS - tak, aby zmodyfikować stronę powstałą na CMS, jednak nie za pomocą "gotowca". Krótko dodam, że zupełnie nie znam się na tworzeniu stron tą drogą i jedynie pomagam komuś kto tę stronę wykreował w CMS. Postanowiłem wpierw sam się za to zabrać (a nie szukać porady na forum). I "zrzucając" na dysk zawartość tejże strony okazało się, iż składa się ona z co najmniej paru tysięcy plików. Po lekko ponad 2 tysiącach plików przerwałem. I tu pada dalsza część pytania: czy jeśli możliwe jest modyfikowanie kodu dodając coś "od siebie" to czy muszę mieć dostęp do "całości" czyli nie tylko pliki główne (takie jak index.html) czy też wszystkie biblioteki (całe tych parę tysięcy plików w tym przypadku)?

Jest też małe zapytanie czy w np. Joomli jestem w stanie zbudować galerię zdjęć, dla której dodatkowo zbuduję panel dodający dodatkowe zdjęcia? Raczej prosty panel, który obsłuży ktoś znający co prawda obsługę komputera, ale na tworzeniu stron "ręcznie" czy w CMS to on nic nie pojmuje. Chociaż po przejrzeniu tego działu odpowiedź będzie pewnie twierdząca to wolę się "doinformować"

Dzięki z góry za pomoc!