ERROR: ErrorException [ 2 ]: mysql_query() [function.mysql-query]: MySQL server has gone away ~ MODPATH/database/classes/kohana/database/mysql.php [ 171 ]
Coś jednak Auth nie jest głównym winowajcą, bo jakieś powołanie instancji session z Auth robi problem... problem zdarza się w różnych sytuacjach, np. usuwam rekord, a następnia muli, muli i po bardzo długim (to akurat wina długiego timeouta) czasie mysql has gone away.
Przykładowo zarejestrowałem użytkownika, pokazało strone - potwierdzenie, po czym przejście na stronę główną już jest nie możliwe bo coś muli - nie mam pojęcia jak sprawdzić co, analizowanie bebechów Kohany średnio mi się podoba.

Przykładowo wynik z Kohany po zarejestrowaniu (z sytuacji powyżej):
http://img510.imageshack.us/img510/3495/profilerr.jpg
Przetestowałem bazę na innym serwerze to admin stwierdził, że mu takie zapytanie bazę blokuje: (wtf w ogóle, skąd niby takie zap. miałoby blokować bazę)
SELECT (SELECT COUNT(objects.id) FROM objects WHERE cities.id = objects.city_id) AS `objects_count`, `cities`.* FROM `objects`, `cities` GROUP BY `cities`.`id` ORDER BY `objects_count` DESC LIMIT 20 (1)