<script type="text/javascript"> //<![CDATA[ function strona(plik) { if (plik!='glowna' && plik!='cennik' && plik!='kontakt' && plik!='galeria' && plik!='osiagniecia' && plik!='linki') return false; <-- tu masz instrukcje sprawdzającą czy zmienna plik istnieje. var xml = null; var wynik = document.getElementById("okno"); wynik.innerHTML = "Trwa ładowanie strony"; if (window.XMLHttpRequest) xml = new XMLHttpRequest(); else if (window.ActiveXObject) xml = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); if (xml) { xml.onreadystatechange = function() { if (xml.readyState==4) { wynik.innerHTML = xml.responseText; } } xml.open("GET","html/"+plik+".php", true); <-- tu pisze jakie pliki i skąd ma je ładować ( zmienna plik zdefiniowana wyżej) xml.send(null); } return false; } strona('glowna'); //]]> </script>
I teraz mam pytanie

Czy mogę zmieniać rozmiar tego diva "okno", bo niektóre ładowane strony są dłuższe, inne krósze (szerokość taka sama)
Stronę mam zrobioną w xhtml+css, i na początku miałem zrobioną (bez ajaxa) w taki sposób, że jak kiknąłem np "galeria" to ta strona miała w swoim kodzie <div id="okno" class="rozmiar1"> gdzie w arkuszu css były zdefiniowane parametry formatowania "okna" a w klasie "rozmiar1" ustawiona długość okna.
Teraz w tym ajaxie mi się to sypie, bo ładowana galeria wstawia mi się do diva o określonch, stałych parametrach długości.
Mam nadzieję że w miarę jasno postawiłem problem. Mógłby ktoś pomóc? Dopiero zaczynam w javascript/ajax