Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Podzielenie wyniku zapytania wg wartości w bazie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
meron11
odczytuje sobie w akcjii modułu bazę tak

1. $q = Doctrine_Query::create()
  2. ->from('tresc')
  3. ->where('id_tablicy = ?', $request->getParameter('id'));
  4. $this->zap=$q->execute();

w bazie mam polę "czesc" w nim jest liczba od 1 do 4 oznaczająca kwadrat do którego należy rekord i teraz nie mam pomysłu jak rozdzielić sobie ten wynik zapytania na to żeby w widoku wywoływać sobie tylko rekordy (w pętli foreach ale to nieistotne akurat )które w polu czesc mają "1" ,"2" itp . Jakiś pomysł ?
Crozin
Chodzi Ci o coś takiego?
  1. $data = array();
  2.  
  3. $rs = Doctrine_Query::create()
  4. ->from('tresc')
  5. ->where('id_tablicy = ?', $request->getParameter('id'))
  6. ->execute();
  7.  
  8. foreach ($rs as $item) {
  9. if (!isset($data[$item->getPropertyX()])) { // propertyX to to 1, 2, 3, 4...
  10. $data[$item->getPropertyX()] = array();
  11. }
  12.  
  13. $data[$item->getPropertyX()][] = $item;
  14. }
  15.  
  16. // W $dane masz dane pogrupowane wg propertyX
meron11
Odpowiedź symfony:"Unknown record property / related component "property_x" on "Tresc" ale podejrzewam że to moja wina bo tylko skopiowałem biggrin.gif.Dlatego powiedz mi jak możesz co jest źle tongue.gif
Crozin
Nie wiem jak wygląda schemat Twojej bazy danych. To getPropertyX() ma zwrócić wartość z kolumny względem której chcesz grupować.
Cytat
w bazie mam polę "czesc" w nim jest liczba od 1 do 4 oznaczająca kwadrat do którego należy rekord
W takim przypadku byłoby to getCzesc().
meron11
DOkłądnie o to chodziło ,a ja w googlach szukałem funkcjii getpropety biggrin.gif .Thx ,można zamknać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.