Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xHTML][CSS]Wyświetlanie na ekranie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
gniew1971
Witam,
Mam pewien problem z zakodowaniem szablonu. Na zdjęciu zaznaczyłem paski które mają być na całym ekranie bez względu na to ile monitor ma cali. Jak zakodować szablon by to wszystko tak ładnie było na marginesach i wyświetlało się dobrze na wszystkich monitorach? Niestety ale kombinuje i na 17 cali inaczej, na 19 cali inaczej, podkreślam że chodzi o to co na zdjęciu zaznaczyłem na czerwono.

Pozdrawiam - Damian!
prowseed
Wiec tak, powiem, ze robisz dla stopki to samo co teraz przedstawie dla headera.

Pierwszy div rodzic z szerokoscia na 100%. Na nim ustawiasz pierwsze tlo (na przyklad to po prawo - cienki pasek). W nim zagniezdzone dwa divy, jeden z margin 0 auto i z-index:999 width:980px (czy ile tam chcesz) ktory jest czescia strony, a drugi width:50% z drugim tlem przyklejony do lewej strony za pomoca position:absolute i left:0.

To tak na szybko wymyśliłem.
gniew1971
Dodam, że nad menu jest jeszcze taki cieniutki pasek. Możesz jaśniej napisać bo sobie nie radzę:/

Pragnę dodać że jest wszystko ok prócz tego paska od lewej co dochodzi do menu, nie mam pojęcia jak to ugryźć;/
prowseed
To tak jak juz Ci powiedzialem. Zrob nowego diva w headerze, daj mu
  1. width: 50%, position: absolute; top:0;left:0;
albo cos w tym stylu. Dopisz mu obrazek skrajnego skrawka tla i daj background repeat na x:
  1. background:url(fgds.jpg) top left repeat-x;

W sumie tyle powinno starczyc. Pamietaj o z-index, by Ci to nie nachodzilo na menu i reszte topu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.