Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: checkbox - jak to zrobic ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kalinowski
chce zrobic pole checkbox i w zaleznosci co jest aktualnie wybrane zeby nizej wyswietlil odpowiedzni obrazek

jak to zrobic questionmark.gif
Zajec
kalinowski, jesteś tutaj ponad rok, 550 postów nabiłeś, a jeszcze nie umiesz korzystać z Szukaj ? :?
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=15500&...hlight=checkbox
masz tu pokazany skrypt, zedytuj sobie funkcje "zmien" tak, aby zmieniała src obrazka i gotowe...

a jak jeszcze sie nie uda to pokaż co zrobiłeś, poszukamy błędu :?
kalinowski
a gdzie tu mam wstawic to ci ma wyswietlic questionmark.gif
Kod
function zmien()

{

if(document.form.jakischeckbox.checked == true)

{

document.form.jakiespole.disabled = false;

document.form.jakiespole.enabled = true;

}

else

{

document.form.jakiespole.enabled = false;

document.form.jakiespole.disabled = true;

}

}
Zajec
Jeśli dobrze myślę, to wystarczy Ci nadać "id" obrazkowi, a potem odwoływać się przez to id i zmieniać src.
Dawid Pytel
Kod
if(document.form.jakischeckbox.checked == true)

{

// tutaj instrukcja pokazująca obrazek

}

jeżeli nie wiesz co tam wpisać to wejdź na stronę www.dhtml.helion.pl, jestem pewien że znajdziesz tam odpowiedni przykład.

Może teraz okaze się, że jestem złośliwy ale strasznie drażnią mnie Twoje wypowiedzi na forum. Głównie chodzi o to, że nie potrafisz złożyć odpowiedniego zdania. Fakt, ja sam popełniam dużo literówek, ale w Twoich zdaniach brakuje logicznie poukładanych słów. Tak więc

Cytat
chce zrobic pole checkbox i w zaleznosci co jest aktualnie wybrane zeby nizej wyswietlil odpowiedzni obrazek
jak to zrobic questionmark.gif

- zdanie od dużej litery
- "w zależności" wypadałoby dokończyć wyrażeniem "od tego co...."
- "zeby" nie wiadomo skąd się wzięło, źle ujęte w zdaniu.
- mógłbyś kończyć zdania kropką bo ciężko się to czyta.

Cytat
a gdzie tu mam wstawic to ci ma wyswietlic questionmark.gif

- od duzej litery
- "tu" ? chodzi Ci o cały skrypt czy może próbowałeś coś z nim zrobić i chodzi o blok warunkowy
- "to ci ma" biggrin.gif

Mam nadzieję, że nikt nie będzie na mnie zły za to, że tak poprawiam Kalinowskiego i będę to jeszcze robił. Ale człowiek chciałby czasem pomóc komuś, jednak wypowiedzi takie są bardzo ciężkie w przeczytaniu i często zniechęcają.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.