Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie czy dostępna jest nowa wersja przeglądarki.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Rewil
Potrzebuję sprawdzać czy wersja przeglądarki z której użytkownik wchodzi na moją stronę jest aktualna i czy nie jest możliwe opcjonalne pobranie aktualizacji. Ogólnie sprawa się wydaje prosta: dostajemy informację o wersji przeglądarki i porównujemy ją z wzorem tej najnowszej, tylko teraz pytanie skąd brać ten najnowszy kod? Bo ręcznie mogę sprawdzać co jakiś czas, ale wolał bym wersję zautomatyzowaną bo jestem leń ;p

Dodatkowo nasuwa się pytanie czy jest możliwość sprawdzania czy wersja tej przeglądarki obsługuje css3, specyfikacjie Mozilli, web kit bodajże Safari i tego typu różne rzeczy? Też sprawa teoretycznie prosta, potrzeba po prostu informacji na temat każdej z nich ale... czy już coś takiego istnieje, czy będę pierwszym który coś takiego musi ruszyć?

Myślicie pewnie po co tyle zachodu? A no po to żeby przyśpieszyć erę CSS3 i funkcjonalności jakie dają nowe przeglądarki.
kufalo
Po stronie serwera "wrzocec" najnowszej wersji przegladarki raczej musisz wprowadzac samemu. A wlasciwie najnowszy numer IE, Firefoxa, Chrome, Opera, Safari, Konqueror.
Jezeli bedziesz sprawdzal jedynie numer wersji bez uwzglednienia mniej waznych wydan, kiedy zmienia sie tylko numer glowne a nie numer po porzecinku ...to nie bedziesz mial duzo roboty.

Wszystkie przegladarki w najnowszych wersjach obsluguja juz sporo z CSS3 (nie liczac IE8 - tu dopiero od IE9).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.