Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XHTML] Dwa divy takiej samej wysokości
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Lukasz Luczak
Witam,

mam następujący problemik, chcę stworzycstornkę przy użyciu XHTML.

Mam tam jeden div a w nim dwa kolejne coś takiego :

[xml:1:202ad2e65b]<div id="main">
<div id="menu" style="float:left;">
Tutaj mam menu...
</div>
<div id="content" style="float: left;">
A tutaj treść...
</div></div>[/xml:1:202ad2e65b]

problem w tym, że div menu jest niebieski a div content biały...do tego dochodzą inne ozdóbki ale nie o nie tutaj chodzi...

teraz sprawa jest taka - te dwa divy muszą mieć taka samą wysokość, ale czasami to menu będzie miało więcej zawartości niż content a czasami content będzie miał więcej niż menu....

i teraz mam problem jak to zrobić rolleyes.gif

Probowałem z height: 100% ale to nie dawało zadowalającego efektu - jedynie rozciągało mi na cała wysokość strony sad.gif

jeśli ktoś mógłby podsunąć mi chociażby jakiś przykąłdowy plik gdzie takie cośbyło ok to byłbym wdzięczny...naprawdę nie wiem jak to ruszyć a chciałbym uniknać używania JS do ustawienia tego parametru...

aha - doctype ustawione mam na strict...

pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
Łukasz
Draugfor
Nie wiem, czy dobrze rozumiem. To moze dasz w komorkach tabeli?
[xml:1:a1fe468611]
<table><tr>
<td>
<div id="main">
<div id="menu" style="float:left;">
Tutaj mam menu...
</div>
</td><td>
<div id="content" style="float: left;">
A tutaj treść...
</div></div>
</td>
</tr></table> [/xml:1:a1fe468611]

Pozdrawiam!
Lukasz Luczak
bardzo chętnie bym skorzystał z tabeli...

w zasadzie to na samym początku ta stronka była oparta na tabeli....

chcę jednak zrezygnować z tabel, które mają tworzyć lay...chciałym wszystko zrobić w divach...
Draugfor
Strict nie dopuszcza mozliwosci podawania wymiarow typu width, o ile sie nie myle.
Dziwna jest dla mnie Twoja argumentacja.
Zapoznaj sie z tym przykladem:
http://www.w3.org/International/tests/sec-dir-3.html
Chyba nie uciekniesz od tabel. Zarowno XHTML jak HTML nie zabraniaja ich zagniezdzania.
Pozdrawiam!
Lukasz Luczak
Chce uniknąć tabel ponieważ często przegladarki inaczej je parsują....tj. przy podawaniu wartości procentowych itp. czesto wszystko sie rozjeżdza a ja chcę tego właśnie uniknać.

No nic skoro nie da się zrobić tak jak chce to zmienie lay tak by było ok smile.gif

Dziękuję za sugestie,

Pozdrawiam
hwao
Podobny problem juz był na forum
:arrow: Użyj szukaj tam powinno byc rozwiazanie
e-Gandalf
Mozesz uniknac tabel ( i to bym sugerowal). XHTML daje Ci potezna mozliwosc - odzielenia kontektu od wygladu.
Wpasowanie danych w tabele odbiera ja.

Stworz divy z trescia, a nastepnie w CSS ustaw display: na table, table-row i table-cell zaleznie od potrzeb.
Wowczas alternatywny css moze te same dane ustawic w zupelnie inny sposob.

Mozesz tez wpasowac dane w div powloki i w srodku dac im 100%.
Zbłąkany
Albo mozesz dac tego glwnego diva pd te dwa mniejsze i dac mu barwe biala smile.gif jak niebieski sie rozciagnie to bialy moze zostac taki sam ale podklad to przykryje smile.gif
Lukasz Luczak
Wpadłem na takie cuś:

[xml:1:2ea4eeea11]<div style="height: 0%;">
<DIV style="WIDTH: 50%; HEIGHT: 100%; float: left; BACKGROUND-COLOR: red">menu<br /><br />menu<br /><br />menu<br /><br />menu<br /><br />menu<br /><br />
</DIV><DIV style="WIDTH: 50%; HEIGHT: 100%; float: left; BACKGROUND-COLOR: green">treść
</DIV></div>[/xml:1:2ea4eeea11]

Swojąrolę spełnia smile.gif

Możecie moze podać mi linka do jakeigoś naprawdę świetnego manuala bądź tutoriala w którym znajdę opis CSS ale wszystkei możliwe znaczniki + ich wykorzystanie smile.gif

z góry dzięki
-=Saint=-
google.... Tam jest tego pełno.
Zbłąkany
zajrzyj tutaj
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.