Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosty edytor JavaScript
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Kargul1000
Witam serdecznie chciałbym się dowiedzieć jak coś takiego napisać bo chciałbym dodać taki prosty edytor do swojej strony do dodawania kategorii i naprawdę nie wiem jak to ma działać proszę o jakieś wskazówki jak coś takiego napisać jakieś proste przykłady jak stworzyć samemu taki prosty edytor smile.gif dzięki z góry.
  1. <input class="button" accesskey="b" name="addbbcode0" value=" B *" style="font-weight: bold; width: 30px;" onclick="bbstyle(0)" onmouseover="helpline('b')" type="button">
  2. <input class="button" accesskey="i" name="addbbcode2" value=" i " style="font-style: italic; width: 30px;" onclick="bbstyle(2)" onmouseover="helpline('i')" type="button">
  3. <input class="button" accesskey="u" name="addbbcode4" value=" u " style="text-decoration: underline; width: 30px;" onclick="bbstyle(4)" onmouseover="helpline('u')" type="button">
  4.  
  5. <tr><td>Nazwa Kategorii</td></tr><tr><td><input type="text" name="NazwaKategorii" maxlenght="255" size="30"></td></tr>
  6. <tr><td>Opis Kategorii</td></tr><tr><td> <TEXTAREA NAME="OpisKategorii" COLS=71 ROWS=20></TEXTAREA></td></tr>
wszerad
Nie wiesz jak dodać do strony czy jak zrobić taki edytor?

Jeżeli chcesz zrobić edytor treści na stronie (dodawanie np dodatkowego elementu na jakimś menu) to bardziej szukaj na forum PHP bo będą ci do tego potrzebne operacje na bazie danych lub na plikach. Można zrobić to w JS ale po odświeżeniu strony wszystkie kategorie znikną a chyba nie o to chodzi?

Jeżeli chcesz zrobić edytor tekstu, który będzie wysyłać tekst zaopatrzony w pewne znaczniki(podkreślenia, pogrubienia,itp) do bazy danych to JS się przyda na pewno ale nadal będziesz potrzebować pomocy PHP aby odpowiednie znaczniki przekodować na kod HTML bo cwaniaki zaczną na twojej stronie tworzyć własne strony:D

Powiedz o co ci chodzi wtedy będę wiedział czy odesłać cię na inny dział czy ci pomóc.
Kargul1000
Chodzi mi o to że :
W panelu admina mam formatkę do dodawania kategorii do bazy danych i oczywiście dodając kategorie używam znaczników HTML i takie 3 przyciski usprawniły by pisanie właśnie chciałbym to zrobić w JS tylko nie wiem za bardzo jak no a jakieś edytory typu CKeditor czy inne to moim zdaniem używanie armaty do zabicia muchy biggrin.gif Myślę ze rozjaśniłem o co mi chodzi biggrin.gif
wszerad
To więcej będzie do roboty z PHP. Musisz zapisać nową kategorie w bazie a potem przy ładowaniu strony z pętli po kategoriach będą dodawane do pliku ale to wszystko w PHP. Nazwy kategorii chyba będą w jednym stylu więc nie ma co kombinować z JS. Więc wbijaj na forum pomocy PHP.
Kargul1000
Ale jak już wcześniej napisałem takie dodawanie już mam czyli tak jak widać na załączonym obrazku ALE przyciski do edycji tekstu nie działają i teraz co zrobić co dopisać żeby działały i dało się dodać np b......../ b Po kliknięciu na przycisk:)
Zaznaczam text klikam na B i już są znaczniki dodane.
wszerad
Nie jest to prosta sprawa bo jeszcze nie dawno nie było żadnych standardów tego dotyczących i szczególnie starsze przeglądarki mogą różnie na to reagować. Ja tego jeszcze nigdy nie robiłem i chyba naprawdę łatwiej będzie skorzystać z jakiegoś gotowego rozwiązania bo inaczej będzie to dość żmudne zajęcie. Trzeba najpierw napisać funkcje, która będzie przechowywać zaznaczony tekst a następnie odnajdzie go w inpucie i podmieni. Ale tu znowu trzeba uważać, żeby nie podmienić innego tak samo wyglądającego tekstu. W każdym razie lepiej znaleźć skrypt najlepiej taki z obsługa po stronie serwera także.
Kargul1000
Znalazłem na forum takie coś ale to nie chce działać nie wiem dlaczego sad.gif(
  1.  
  2. <html>
  3. <head>
  4. <script type="text/javascript">
  5. function insertBB(bb)
  6.  
  7. {
  8. var bbcode = document.getElementById('newscontent').value;
  9. switch(bb)
  10. {
  11. case 'B': bbcode += ""; break;
  12. case 'I': bbcode += ""; break;
  13. }
  14.  
  15. document.getElementById('newscontent').value = bbcode;
  16.  
  17. }
  18. </script>
  19. </head>
  20. <body>
  21. <input type="button" value=" B " onclick="insertBB('B')" />
  22. <input type="button" value=" I " onclick="insertBB('I')" /><br><br>
  23. <textarea style="width:500px; height: 250px;" id="newscontent"></textarea>
  24. </body>
  25.  
  26. </html>
  27.  
erix
Cytat
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. case 'B': bbcode += ""; break;
  2. case 'I': bbcode += ""; break;
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

No jak dopisujesz pustego stringa, to co się dziwić? tongue.gif
Kargul1000
Jaaa biggrin.gif no tak exclamation.gif! heeheh dzieki biggrin.gif
wszerad
No z tym, że zaznaczenia to ci to nie obejmie. No ale w sumie to jest mało ważny szczegół chyba?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.