Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwny problem z autouzupełnianiem w formularzu.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
paawian
Witam,
mam przedziwny problem z formularzem w czystym HTML.
Dlaczego w czystym HTML? już tłumaczę.
Mam na stronie formularz rejestracyjny:
  1. <h1> Rejestracja </h1>
  2.  
  3. <p> Wypełnij poprawnie wszystkie pola formularza! </p>
  4.  
  5. <div style="float:left;">
  6.  
  7. <form action="registration.php" method="post" name="registration" onSubmit="">
  8. <table class="form">
  9. <tr>
  10. <td> Nazwa użytkownika: </td> <td> <input type="text" name="username" id="username" /> </td>
  11. </tr>
  12.  
  13. <tr class="marginer"></tr>
  14.  
  15. <tr>
  16. <td> Adres e-mail: </td> <td> <input type="text" name="email" /> </td>
  17. </tr>
  18.  
  19. <tr>
  20. <td> Powtórz e-mail: </td> <td> <input type="text" name="email_repeat" /> </td>
  21. </tr>
  22.  
  23. <tr class="marginer"></tr>
  24.  
  25. <tr>
  26. <td> Hasło: </td> <td> <input type="password" name="password" /> </td>
  27. </tr>
  28.  
  29. <tr>
  30. <td> Powtórz hasło: </td> <td> <input type="password" name="pass_repeat" /></td>
  31. </tr>
  32.  
  33. <tr>
  34. <td colspan="2"> <input type="submit" value="Zarejestruj" name="operation" /> </td>
  35. </tr>
  36. </table>
  37. </form>
  38.  
  39. </div>
  40.  
  41.  
  42. </div>

Problem polega na tym, że pole email_repeat 'autouzupełnia' się wartością, jaka była wcześniej podana w polu username, a pole password hasłem najśmieszniejsze jest to, że reszta pól formularza nie uzupełnia się sama w ogóle...

formularz jest includowany przy pomocy PHP w innym pliku, wszystko to dzieje się na localhoście i problem występuje na IE, Chrome i FF (innych przeglądarek nie sprawdzałem)

kod PHP obsługujący formularz oraz CSS w tym przypadku nie mają znaczenia, ponieważ problem występuje nawet gdy otworzę bezpośrednio plik z samym formularzem (cała zawartość tego pliku znajduje się powyżej). Googlowałem - nic. Problem znika, gdy wywalę atrybut name z pola email_repeat (wtedy wszystkie pola są puste).. Nie mam pojęcia co powoduje ten śmieszny problem..

EDIT:
znalazłem, odpowiedź w zasadzie była niedaleko, z tego co zdążyłem sam wywnioskować, a ten temat to potwierdził: jest to przypadłość przeglądarek,
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=14...rt=#entry715064
wookieb
To nie jest żadne BUG! To jest po prostu... autouzupełnianie.
Możesz dodać parametr html
  1. autocomplete="off"
do pola i po sprawie. Druga opcją jest dodanie unikalnego ciągu do nazwy formularza i po sprawie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.