Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki portal do komunikacji z klientami?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
michalakamiki
Witam forumowiczow

Poszukuje czegos, co nadawaloby pod system komunikacji z klientami. Cos pomiedzy B2B, helpdeskiem, a CMSem
Nie musi byc to rozwiazanie darmowe (chociaz takie bym chetnie przetestowal), ale jako ze prowadze maly biznes, nie wchodza w gre jakies korporacyjne, drogie rozwiazania.
Zdefiniowalem zakres obslugi przez taki portal - ma to byc po prostu rozszerzenie mojego obecnego systemu na zewnatrz - zeby klient mogl sobie sprawdzic wlasne rzeczy lub zrobic proste zgloszenia, bez potrzeby dzwonienia.
Zakres podstawowy (czyli to, co byc musi):
- zakres informacji przekazywanych DO klienta: informacje o zamowieniach, fakturach, platnosciach, serwisach, zgloszeniach problemow i dodatkowe informacje statyczne (dla wszystkich albo dla pojedynczego klienta), baza wiedzy i FAQ z wyszukiwarka
- zakres informacji przekazywanych OD klienta: formularz zgloszenia serwisowego, zgloszenie problemow - wlasne wzory formularzy, omze byc przekazywane do mnie zwyklym emailem, bedzie to magazynowane u mnie w systemie lokalnym.
- musi to byc w miare bezpieczne, nie chce przeginac z security, ale wolalbym zeby to nie bylo oparte na serwisach uznawanych powszechnie za dziurawe...
- system nie wysyla zadnych emaili do klientow - to robie ja z poziomu swojego systemu obslugi... co najwyzej
- ja zakladam konta swoich klientow i wysylam im informacje o mozliwosci logowania.. ewentualnie rejestracja automatyczna ze mna podsrodku, jako akceptujacym (czyli zamkniety system).
- ja wlasnymi metodami wrzucam informacje do systemu (albo w postaci plikow html/xml gotowych do wyswietlenia, albo w postaci wpisow w bazie danych i zdefiniowanym raportem)

Zakres dodatkowy:
- pewien wyjatek od zamknietego systemu - mozliwosc sprawdzenia konkretnego zgloszenia lub serwisu za pomoca hasla jednorazowego (bez potrzeby logowania/rejestracji)... Cos jak sprawdzenie statusu wysylki w firmach spedycyjnych
- forum
- newsletter (jedyny wyjatek, kiedy taki system moze wysylac emaile do klientow).

Zakres klientow - kilkaset firm.

Nie wiem, czy sa na rynku jakies rozwiazania, ktore moznaby zaadaptowac (nie wiem, czy zwykly drupal/joomla/wordpress sprosta), czy tez trzebaby taki system zbudowac od zera.. Na wszelki wypadek juz sie ucze frameworka ignition smile.gif

Pozdrawiam
Michal
ActivePlayer
Oj obawiam się że z takimi wymaganiami będziesz musiał szukać dedykowanego rozwiązania.
michalakamiki
A moge prosic o dodatkowe pomocne informacje?

Mnie sie wydawalo, ze tak duzo nie wymagam (moze ten pierwszy punkt w dodatkowych warunkach jest trudniejszy, ale moge z niego zrezygnowac)... ot taki frontendowy system dla klientow, ktory zasilany jest z mojego systemu.
Z mojego punktu widzenia ten system OnLine to wyglada jak zwyczajny mix CMS (tresci do wszystkich) i B2B (tresci indywidualne dla konkretnych userow - zakladki moje zamowienia, moje faktury, moje serwisy, itp)
Do tego tresci sa albo pobierane z bazy, albo pobierane ze statycznych podstron (xml/html), ktore wygeneruje na zewnatrz i wrzuce tylko po FTP lub bezposrednio do bazy (z pominieciem tego systemu - dostosuje sie wlascwie do kazdej struktury...
Do musze miec jakies formularze, ktore pomoga dodac nowe wpisy do niektorych sekcji, ale te wpisy i tak musza isc najpierw do mojego wewnetrznego systemu, dopiero potem moga isc do systemu OnLine - wiec de facto moga byc nawet wysylane emailem.

Niestety z php juz dawno nie pracowalem (i znam go tylko "amatorsko", popelnilem pare projektow, ale nie jestem z nich specjalnie dumny), ale jesli trzeba - naumiem sie frameworka i machne cos takiego... tylko w takiej sytuacji jest zawsze pytanie o bezpieczenstwo aplikacji i czas realizacji... daltego wolalbym cos gotowego, w miare sprawdzonego, na ktorym moglbym oprzec przynajmniej czesc tych zalozen i jednoczesnie na tyle otwartego, ze moznaby dodac swoje wlasne pomysly...
Ewentualnie moge zlecic ekspertom droga kupna dolozenie modulow wg mojego widzimisie smile.gif

Pozdrawam
060156
Czesc,
SowaCms ( www.sowacms.com ) posiada mozliwosci, te ktore wymagasz.
Oczywiscie nie posiada wszystkich modulow, ktore opisujesz (mozna je latwo dodac) ale je zorientowna na komunikacje z klientami i obsluge "business process" z nim.
SowaCms jest unikalna wsrod CMS-ow poniewaz pozwala budowac wokol "web site - process and communication with customers".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.