Poszukuje czegos, co nadawaloby pod system komunikacji z klientami. Cos pomiedzy B2B, helpdeskiem, a CMSem
Nie musi byc to rozwiazanie darmowe (chociaz takie bym chetnie przetestowal), ale jako ze prowadze maly biznes, nie wchodza w gre jakies korporacyjne, drogie rozwiazania.
Zdefiniowalem zakres obslugi przez taki portal - ma to byc po prostu rozszerzenie mojego obecnego systemu na zewnatrz - zeby klient mogl sobie sprawdzic wlasne rzeczy lub zrobic proste zgloszenia, bez potrzeby dzwonienia.
Zakres podstawowy (czyli to, co byc musi):
- zakres informacji przekazywanych DO klienta: informacje o zamowieniach, fakturach, platnosciach, serwisach, zgloszeniach problemow i dodatkowe informacje statyczne (dla wszystkich albo dla pojedynczego klienta), baza wiedzy i FAQ z wyszukiwarka
- zakres informacji przekazywanych OD klienta: formularz zgloszenia serwisowego, zgloszenie problemow - wlasne wzory formularzy, omze byc przekazywane do mnie zwyklym emailem, bedzie to magazynowane u mnie w systemie lokalnym.
- musi to byc w miare bezpieczne, nie chce przeginac z security, ale wolalbym zeby to nie bylo oparte na serwisach uznawanych powszechnie za dziurawe...
- system nie wysyla zadnych emaili do klientow - to robie ja z poziomu swojego systemu obslugi... co najwyzej
- ja zakladam konta swoich klientow i wysylam im informacje o mozliwosci logowania.. ewentualnie rejestracja automatyczna ze mna podsrodku, jako akceptujacym (czyli zamkniety system).
- ja wlasnymi metodami wrzucam informacje do systemu (albo w postaci plikow html/xml gotowych do wyswietlenia, albo w postaci wpisow w bazie danych i zdefiniowanym raportem)
Zakres dodatkowy:
- pewien wyjatek od zamknietego systemu - mozliwosc sprawdzenia konkretnego zgloszenia lub serwisu za pomoca hasla jednorazowego (bez potrzeby logowania/rejestracji)... Cos jak sprawdzenie statusu wysylki w firmach spedycyjnych
- forum
- newsletter (jedyny wyjatek, kiedy taki system moze wysylac emaile do klientow).
Zakres klientow - kilkaset firm.
Nie wiem, czy sa na rynku jakies rozwiazania, ktore moznaby zaadaptowac (nie wiem, czy zwykly drupal/joomla/wordpress sprosta), czy tez trzebaby taki system zbudowac od zera.. Na wszelki wypadek juz sie ucze frameworka ignition

Pozdrawiam
Michal