Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Tworzenie akcji/kontrolera za pomocą zf.bat
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
wujek2009
Hej,

Używam najnowszej wersji ZendFramework v1.11 pobranej z oficjalnej strony projektu. Wirtualny serwer postawiłem za pomocą aplikacji "XAMPP", stąd konsolę odpalam również przez dodatek z owego programu (chodzi o opcje "Shell")
Mój problem polega na tym, że mogę utworzyć nowy projekt, ale nie mogę później utworzyć dodatkowych kontrolerów, akcji dla nowo stworzonej aplikacji.

Polecenie jakie używam:
Kod
cd C:\Program Files\xampp\htdocs\dioda_zend\
zf create action onas Index

Chciałbym stworzyć akcje "onas" w kontrolerze Index (tym standardowym), jednak konsola zwraca mi błąd:
Kod
Fatal error: Cannot redeclare class Zend_Loader in (ścieżka)\library\Zend\Loader.php on line 31

Dodaje również zrzut z konsoli: click
Jeśli chodzi o strukturę katalogów:
Kod
/root
/dioda_zend/
  - foldery wygenerowane przez polecenie stworzenia nowego projektu
/zendframework/
  - cały pakiet zend framework pobrany z www, z katalogiem "bin", w którym jest właśnie zf.bat

W sieci znalazłem odpowiedź, aby dodać średnik w application.ini (config);
Kod
;includePaths.library = APPLICATION_PATH "/../library"

Tylko, że po takiej operacji dostaje następny komunikat z błędem:
Kod
Fatal error: Call to a member function search() on a non-object in C:\Program Files\xampp\php\PEAR\Zend\Tool\Project\Provider\Action.php
on line 92
KrzysiekWildfire
Czy masz zainstalowanego NetBeans'a albo Zend Studio? Miałem podobne problemy z konfiguracją - oba powyższe edytory wspierają Zend Tools i można uruchamiać komendy z przyjemnego okienka a nie z konsoli - bardzo polecam.

Gdzie masz biblioteki Zend'a? Jeżeli nie masz ich w katalogu library w projekcie - spróbuj je tam wrzucić - może pomoże.
kalipek
W php.ini znajdź linijkę include_path i zmień na: include_path = ".;C:\Program Files\xampp\htdocs\zendframework\library;C:\Program Files\xampp\php\PEAR"

Pliki z folderu "bin" wrzuć do folderu C:\Program Files\xampp\php

mój komputer > zaawansowane > zmienne środowiskowe > zmienne systemowe > PATH > dopisz na końcu ;C:\Program Files\xampp\php

Jeśli nadal nie działa, sprawdź w zwykłej konsoli, uruchom > cmd
wujek2009
kalipek, opisanego błędu w pierwszym poście nie ma już w konsoli. Tylko zastanawia mnie czy w tej chwili dobrze wykonuje jakiekolwiek operacje? Standardowo w konsoli pisze:
Kod
cd C:\Program Files\xampp\htdocs\dioda_zend\
zf create action onas index
bądź nawet teraz
zf create model uzytkownicy

i cały czas dostaje odpowiedź, jakbym złe polecenie wykonywał:
Kod
Provider 'model' is not a valid provider.

Ogólnie dołączam zdjęcie, bo tam jeszcze jest parę linijek tekstu: click
Dodam, że w zwykłej konsoli (cmd.exe) również mam ten sam błąd.
kalipek
wykonujesz dobrze, co prawda nazwę kontrolera i modelu pisze się z dużej litery, ale on sam powinien to zmienić i poinformować, że tak zrobił

a robisz to na tym samym projekcie, który nie działał wczoraj? jeśli tak, to zrób nowy projekt i sprawdź jeszcze raz

jak nie podziała, to cóż... ja musiałem kilka razy instalować serwer (próbowałem xampp, wamp, zend server i ostatecznie udało się przy kolejnej instalacji xamppa) zanim udało mi się dojść z tym do ładu :-) wtedy też znalazłem info, że serwer powinien być instalowany na c:\xampp, nie wiem co to ma do rzeczy, może coś ma, mnie udało się, gdy wrzuciłem go na d:\xampp
wujek2009
No ok, coś pokombinuję. Tymczasem dzięki za pomoc, temat można zamknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.