Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Jak usunąć scroll w jQuery Dialog
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
PiotrN
Czy jest jakiś sposób na usunięcie paska przewijania tz. scrolla w jQuery Dialog (UI)? Bardzo mi na tym zależy ponieważ strona na której to stosuję nie ma pasków przewijania, a otwieranie okna powoduje przesunięcie oraz oczywiście pokazanie paska przewijania.
Kemsan
Nie wiem, czy chodzi Ci konkretnie o to, że po załadowaniu dialogu, body otrzymuje paski przewijania czy dialog w swojej zawartości ma paski przewijania. Jeżeli to pierwsze, to zastosuj magiczną formułe css dla body - overflow: hidden, jeżeli to drugie, to podpowiada strona
http://jqueryui.com/demos/dialog/ -> Zakładka Theming
Kod
Sample markup with jQuery UI CSS Framework classes
<div class="ui-dialog ui-widget ui-widget-content ui-corner-all ui-draggable ui-resizable">
   <div class="ui-dialog-titlebar ui-widget-header ui-corner-all ui-helper-clearfix">
      <span id="ui-dialog-title-dialog" class="ui-dialog-title">Dialog title</span>
      <a class="ui-dialog-titlebar-close ui-corner-all" href="#"><span class="ui-icon ui-icon-closethick">close</span></a>
   </div>
   <div style="height: 200px; min-height: 109px; width: auto;" class="ui-dialog-content ui-widget-content" id="dialog">
      <p>Dialog content goes here.</p>
   </div>
</div>

TO jest przykładowy dialog wraz z klasami jakie otrzymuje dynamicznie - ostyluj je sobie.
PiotrN
Dzięki za odpowieć jednak nic nie poskutkowało.
Próbowałem wszystkiego. Na wywołanie dialogu zmieniłem id na class, ponieważ jedno id miałem na stronie.
  1. <style type="text/css">
  2. body {
  3. overflow: hidden;
  4. }
  5. .ui-dialog {
  6. overflow: hidden;
  7. }
  8. .dialog-form {
  9. overflow: hidden;
  10. }
  11.  
  12. <a onclick="$('.dialog-form').dialog('open');" class="contact-form">Formularz</a>

Postaram się jeszcze raz wyjaśnić.
Mam stronę na której nie ma suwaków tz. pasków przewijania (scroll). Jednak kliknięcie na link wywołujący (otwierający) okno Dialog (jQuery UI) wyświetla to okno (wszystko ładnie z przyciemnieniem pozostałej widocznej części strony) ale z widocznymi suwakami (pokazują się tylko po wywołaniu (pokazaniu) okna). Tak jak wspomniałem domyślnie, na początku ich nie ma, tylko w chwili wyświetlania Dialogu się pokazują. Chciałbym je zlikwidować, ponieważ są zbędne i źle wyglądają, powodują także takie "przesunięcie strony" (wiadomo jak się pokazują zmniejszają trochę stronę).

W pliku jquery-ui.css (1.8.11) próbowałem wyłączyć tło (przyciemnienie strony) - myślałem że to tym jest spowodowane, ale nic z tego nie wyszło. Bardzo mi na tym zależy. Jeszcze raz proszę o pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.