Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JS i CSS - pobieranie stylu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Indeo
Mam pytanie jak można w js odczytać informacje o wczytanych stylach, np kolorze.
Chodzi mi o sytuację, w której modyfikuję skryptem kolor jakiegos elementu (np onMouseOver) ale chciałbym móc wrócić do koloru pierwotnie zdefiniowanego w stylach (np. przy onMouseOut). Nie chodzi mi o pobieranie stylu danego elementu (który mógł być już zmodyfikowany przez js) ale o pierwotne ustawienie styli.
thek
Jeśli zmieniłeś bazowy to kaplica. Jedyne co możesz zastosować bez przeladowywania strony to zapamiętywanie bazowego elementu lub wartości jego konkretnego atrybutu zanim zaczniesz cokolwiek modyfikować.
blooregard
Cytat(Indeo @ 19.05.2011, 15:00:01 ) *
Mam pytanie jak można w js odczytać informacje o wczytanych stylach, np kolorze.
Chodzi mi o sytuację, w której modyfikuję skryptem kolor jakiegos elementu (np onMouseOver) ale chciałbym móc wrócić do koloru pierwotnie zdefiniowanego w stylach (np. przy onMouseOut). Nie chodzi mi o pobieranie stylu danego elementu (który mógł być już zmodyfikowany przez js) ale o pierwotne ustawienie styli.

Przy ładowaniu strony nadajesz elementowi klasę A (gdzie masz pierwotny styl), dodajesz do niego zdarzenia, które nadają mu klasę B, a po ich zakończeniu z powrotem nadajesz mu klasę A bądź dodajesz/odejmujesz elementowi klasy CSS, które coś mu tam zmieniają pozostawiając klasę A cały czas.

Najprościej skorzystać w tym celu np. z jQuery.
Indeo
Dzięki! Świetny pomysł! smile.gif
kamil4u
Nie jestem pewien, ale chyba, źle mówicie smile.gif - niestety nie mam czasu sprawdzić... - może jutro
- jeżeli CSS znajduje się w pliku lub w <style></style> to za pomocą stylesheet.cssRules na 90% da się odczytać wartość pierwotną
- jeżeli CSS znajduje się w atrybucie style to prawdopodobnie (tu tak na 80%) możesz pobrać całą regułkę za pomocą getAttribute - gdy to jej zmiany nie używasz setAttribute

Nie zmienia to faktu, że pomysł ~blooregard jest raczej najlepszym i najszybszym wyjściem.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.