Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jQuery canvas i tooltip
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Mlodycompany
Witam. Korzystając z pluginu jCanvas napisałem plugin do rysowania wykresów. Wszystko działa tak jak należy, ale kompletnie nie wiem jak wdrożyć efekt tooltip do wykresu. Przeszukałem wiele stron ale nie znalazłem odpowiedzi. Chodzi mi o to, że jak się najedzie myszką np. na narysowany słupek to pokazuje się dymek z informacjami. Macie jakieś informacje jak to zrobić?
armon
W tej lekcji w kursie jQuery jest to zrobione.

W skrócie: tworzysz diva, który jest niewidzialny, a po najechaniu na jakiś obiekt sprawiasz, aby się pojawił z odpowiednią podpowiedzią.
Mlodycompany
Cytat
W tej lekcji w kursie jQuery jest to zrobione.

a coś za darmo? biggrin.gif

Myślałem nad tym samym. Zrobić tablicę ze współrzędnymi elementów np. kropek i potem jak myszka się porusza to szuka w tablicy współrzędnych myszki i zwraca treść dymka, ale jest jeden problem. Ciężko jest najechać myszką idealnie np na punkt o współrzędnych x:150 y:230, więc trzeba wprowadzić jakiś zakres błędu, że np. myszka ma x:140 y:240 i łapie ten punkt. Kompletnie nie wiem jak to w praktyce zrobić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.