Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cufon - duże litery pośród małych
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
gcdreak
Witam
Mam dziwny problem z Cufon-em. Mam tektst - ładnie się formatuje na <canvas> ale niektóre litery niespodziewanie są duże. Dołączam zrzut na którym jest to widoczne.
Co może być przyczyną i jak mogę rozwiązać ten problem?
Potrzebuję użyć czcionki Gabriola. Jest dostępny @font-face, ale brak w nim polskich znaków. Może masz jakiś inny pomysł jak można by to zrobić?

Uploaded with ImageShack.us
Damonsson
Nie używać polskich znaków? rolleyes.gif
thek
Cufon NIE obsługuje polskich znaków w sposób prawidłowy. Dlatego w Twoim wypadku polskie litery są duże. Masz ustawienie na pisanie każdego wyrazu z dużej litery, więc kolejna po polskim diakrytyku jest traktowana jako początek nowego wyrazu i także pisana z wielkiej. Ot i dlaczego nie używam Cufona oraz podobnych rozwiązań na polskich stronach smile.gif

Cytat
Potrzebuję użyć czcionki Gabriola. Jest dostępny @font-face, ale brak w nim polskich znaków.
I to właśnie ostatnie wyrazy tego cytatu sprawiają, że choćbyś się nie wiem jak wysilał, to i tak skazane jest to na porażkę. Jak ma Cufon użyć polskich znaków, skoro ich nie ma dostępnych.

Z innych rozwiązań: sIFR
gcdreak
Cufona Gabrioli wygenerowałem z windowsowego pliku z czcianką, który zawiera polskie znaki.
Próbowałem wygenerować @font-face na fontsquirrel.com ale zabezpieczenia licencyjne nie pozwoliły mi na to.
Postanowiłem zostawic Gabriolę w stylach wraz z Arialem - "Siódemkowcy" będą mieć...

Jeśli chodzi o sIFR to odpada - nie znam/lubię Flasha.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.