Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Onmouseover, settimeout()
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kpt_lucek
Witam!

Raczkuję w tematyce js, a efekt który chciałbym zrobić niestety opiera się tylko i wyłącznie na js (tj. css nie pozwoli na zrobienie tego w taki sposócool.gif.

Teraz co do problemu:
Planuję zrobić menu z efektem NEON, elementy menu będą (bez najeżdżania na link) zwykłym tekstem, po najechaniu miałyby się zmienić cień tekstu na ten:

text-shadow: 0 0 10px #fff, 0 0 20px #fff, 0 0 30px #fff, 0 0 40px #ff00de, 0 0 70px #ff00de, 0 0 80px #ff00de, 0 0 100px #ff00de, 0 0 150px #ff00de;

Normalnie można zrobić coś takiego w CSS, lecz ja bym chciał aby ten cień pojawiał się stopniowo, na przykład w ciągu 2 sekund. Dlatego wydaje mi się iż funkcja setTimeout() jest tu idealna.

Liczę że uzyskam tutaj rozwiązanie swojego problemu.

Dziękuję i pozdrawiam!
krowal
Raczej setInterval()
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. setInterval(function(){
  2. /*animujesz to co chcesz*/
  3. },30)
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
mat-bi
Zamiast męczyć się z czystym JS, lepiej przejrzyj np. jQuery i poszukaj, napewno taki efekt jest
kpt_lucek
Jak już napisałem, jeżeli chodzi o JS i JS podobne to ja dopiero raczkuję, znam podstawy które raczej nie wystarczą aby napisać odpowiednią funkcję bazującą na JQuery...
Rid
Nie wydaje mi się ,żeby JQ było dużo trudniejsze od JS-a możliwość, nawet jeśli chodzi o animacje są dużo większe od JS.
Niech Pan zajrzy do manuala JavaQuery.
zegarek84
Cytat(kpt_lucek @ 12.07.2011, 10:38:25 ) *
Normalnie można zrobić coś takiego w CSS, lecz ja bym chciał aby ten cień pojawiał się stopniowo, na przykład w ciągu 2 sekund. Dlatego wydaje mi się iż funkcja setTimeout() jest tu idealna.

może i jest idealna ale w nowych przeglądarkach w samym CSS ten efekt też osiągniesz
http://css3.bradshawenterprises.com/cfimg1/ - co prawda nie efekt cienia ale..
a najlepiej przejrzyj całość:
http://css3.bradshawenterprises.com/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.