Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przenoszenie wartości
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
bronx
witam

mam różne adresy e-mail na stronie, np:

ja@o2.pl
bronx@wp.pl
baran@tlen.pl
jurek@o2.pl

itd

i teraz jak zrobić, żeby po naciśnięciu na któryś z nich przeniosło adres do odpowiedniego pola (adresat) w formularza który znajduje się np. na stronie kontakt.php

mam nadzieję, ze zrozumieliście o co mi chodzi smile.gif

pozdrawiam i z góry dziekuje
kicaj
To nie jest problem zwiazany z php
Zrobisz to uzywajac JavaScript/DHTML (w php mozna to zrobic, ale musialoby przekalodoywac cala strone, a chyba nie o to tutaj chodzi?)
scanner
php Początkujący => JavaScript
FiDO
  1. <a href="javascript:void(document.forms.formularz.pole.value = 'adres@com.pl')">adres@com.pl</a>
bronx
Cytat(FiDO @ 2004-06-22 13:19:29)
  1. <a href="javascript:void(document.forms.formularz.pole.value = 'adres@com.pl')">adres@com.pl</a>

nie bardzo rozumiem jak mam to zastosować sad.gif

adres to np. bronx@o2.pl (który znajduje się na stronie redakcja.php)

formularz nazywa się "formularz", pole ma nazwe "adresat" i cały formularz jest na podstronie kontakt.php

czyli jak mam to zapisac przy adresie e-mail questionmark.gif
FiDO
Dokladnie tak jak w podanym przykladzie, zamieniasz tylko adres na swoj i wstawiasz swoja nazwe pola formularza.
bronx
Cytat(FiDO @ 2004-06-22 19:03:47)
Dokladnie tak jak w podanym przykladzie, zamieniasz tylko adres na swoj i wstawiasz swoja nazwe pola formularza.

no ale skoro e-maile są na INNEJ PODSTRONIE NIŻ FORMULARZ to gdzies w tym kodzie przecież musi być podany adres podtsrony gdzie jest formularz. Przecież to mnie nie przeniesie na żadną inną podstrone

emaile - redakcja.php
formularz - kontakt.php
GofNet
Jeśli adresy e-mail są na innej stronie, niż formularz i na dodatek nie są owe stronki na raz wyświetlane (ramki, iframe), to najlepiej będzie wykorzystać php. Jednak należy się liczyć z koniecznością przeładowania, a racze załadowania nowej strony. Bo jeśli masz stronę z adresami i innej nie masz w ramkach lub pływających ramkach, to po prostu przekazujesz parametr z linku do skryptu php, wywołując stronkę z formularzem. I po robocie. Nawet nie musisz pisać specjalnego skryptu w php. Jeśli zrobisz to na polach formularza, to wartości pól będa przekazywane do następnego formularza w postaci już gotowych zmiennych. A później podstawiasz sobie te zmienne do 'value="$zmienna"' i gotowe.

Zależnie od ustawień php, możesz na początku skryptu wstawić:
  1. <!--c1--><div class='codetop'>Kod</div><div class='codemain'><!--ec1-->if(!isset($zmienna))
  2.    $zmienna="";<!--c2--></div><!--ec2-->

W ten sposób pozbędziesz się niepotrzebnych raportów o błędach braku zmiennej w logach. Dzięki temu w pliku z logami będziesz miał tylko logi z prawdziwymi błędami, bez redundantnych śmieci. aarambo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.