Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podgląd w divie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
eltec
Witam
Chcę zrobić automatyczny podgląd tego, co jest wpisywane w textarea. Najlepiej jakby to było w jakimś divie. Do tego chyba służy document.Layers ale nie wiem, jak tego użyć. Mam kurs, który opisuje wszystko, co jest w document (Link, Anchor, Form itp.) oprócz Layer... Podgląd w drugim textarea udało mi się zrobić ale to odpada, bo tutaj znaczniki html nie są interpretowane. Ramek unikam. A może dałoby się zrobić tak, żeby podgląd formatowania był od razu w miejcu wpisywania (jak w edytorach Officea)?

Poniżej mój kod. Dlaczego document.write nie wpisuje mi w tym dokumencie tylko generuje nową stronę? Czy dopisywanie tekstu do textarea na końcu tekstu, który już się tam znajduje można zrobić lepiej niż ja to zrobiłem? Pewnie tak, tylko jak?
  1.  
  2. <script language="JavaScript">
  3.  
  4. function wypisz()
  5. {
  6. document.proba.tekst.value = document.proba.tekst.value + "<b></b>";
  7. }
  8.  
  9. </head>
  10. <form name="proba">
  11. <textarea name="tekst">Tekst taki jeden</textarea>
  12. <input type="button" onClick="wypisz()" value="Bold" />
  13. </form>
  14.  
  15. <script language="JavaScript">
  16. setInterval('document.write(document.proba.tekst.value)', 100);
  17.  
  18. </body>
  19. </html>
FastRed
Kod
document.proba.tekst.value +=  "<b></b>";

Może spróbuj Html Area ?
Ślepiec
jest taka ładna właściwość innerHTML :
Kod
document.getElementById('div').innerHTML = document.form.textarea.value; // form i textarea to własności name lub id tych elementów

ten kurs opisywał pewnie javascript na przeglądarce microsoftu, tam nie ma elementu Layers.......jest za to All....

metoda document.write() ma za zadanie wpisać treść z nazwiasów w okno przeglądarki usuwając poprzednie treści, tak jest zawsze...

może użyć czegoś takiego :
[CODE]
document.write(document.innerHTML+'nowy tekst');
[QUOTE]
to ci dopisze tekst do istniejącego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.