Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wykrywanie zmiany wartości pola w mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
gulgul
Witam,

czy jest możliwość by mysql dał znać jakoś skryptowi js, że wartość jakiegoś konkretnego pola została zmieniona?
chodzi o to, by ajax nie odpytywał co 1s mysql SELECT'em bo to zarzyna przeglądarkę i serv, a tylko wtedy, gdy wartość została zmieniona

z góry dzięki za odpowiedź
wookieb
Nie.
Poczytaj o push ajax albo o websocketach.
gulgul
dzięki za zainteresowanie

o push ajax już tyle się naczytałem, ale nie potrafię znaleźć rozwiązania mojego problemu. Z tego co znalazłem to wszystko znosi się do odświeżania mysql co mnie nie interesuje... już nie wiem co mam zrobić
tolomei
Nie kojarzę sposobu, aby baza dawała znać skryptowi, że coś uległo zmianie...

Ale idąc w stronę optymalizacji, możesz zamiast zapytania SELECT użyć czegoś takiego:

1. SHOW TABLE STATUS;
  2. -- dla wszystkich tabel w bazie
  3.  
  4. SHOW TABLE STATUS LIKE 'nazwa_tabeli'
  5. -- dla konkretnej tabeli

W odpowiedzi dostaniesz informację o rozmiarze poszczególnych tabel.
Gdy wielkość się zmieni oznacza to że baza była modyfikowana - wtedy możesz użyć selecta.

Innego pomysłu nie mam...
zbig
Witam !

To co chcesz osiagnac, jest mozliwe, ale przy okazji mocno skomplikowane technicznie.
Musisz do tego uzyc "MySQL Message API".
Zycze powodzenia i daj znac jezeli sobie poradzisz

Pozdrawiam

dmateo
Moze trigger, ktory zrzuca potrzebne dane do pliku (jak statystyki lub wartosc ktora za kazda zmiana jest inkrementowana) w polaczeniu z rozwiazaniem o ktorym mowi wookieb?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.