Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i PostgreSQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
php_user_slask
Witam.
Mam problem z którym nie umiem sobie poradzić już od kilku godzin. Mianowicie nie umiem zmusić PSQL i PHP do współpracy.
Chodzi o driver PDO- próbowałem na XAAMP'ie- komunikat "unable to load dynamic library php_pdo_pgsql.dll" i nie działa. Z kombinowania nic nie wyszło. Następnie ściągnąłem WAMPServer, odchaczyłem co trzeba w php.ini czyli extension=php_pdo_mysql.dll i extension=php_pgsql.dll i teraz niby Apache startuje poprawnie, lecz dalej na stworzonej stronce mam komunikat "unable to load a driver"
  1. try {
  2. $db = new PDO("pgsql:dbname=pdo;host=localhost", "username", "password" );
  3. echo "PDO connection object created";
  4. }
  5. catch(PDOException $e)
  6. {
  7. echo $e->getMessage();
  8. }
  9. foreach(PDO::getAvailableDrivers() as $driver)
  10. {
  11. echo $driver.'<br />';
  12. }
  13.  

Wywołuję skrypcik i nie mam tam PostgreSQL'a
Co robić- klient nie zrezygnuje z PSQL a mi brakuje powoli pomysłów.
skowron-line
Gdzieś ostatnio czytałem że pod windą i php 5.2.6 nie da się uruchomić postgresa i pdo_postgre ale na ile jest to prawdą to nie wiem bo używam ubuntu.
php_user_slask
Dobra -problem rozwiązany. Dla przyszłych pokoleń- podmień plik z katalogu głównego php w moim przypadku libpg.dll do windows/system32 i problem zniknie. A clou problemu była stara wersja biblioteki libpg.dll w system32 thumbsdownsmileyanim.gif
Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.