Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ajax - sprawdzenie wartości zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
fajny_nick
Witam, od paru dni siedzę i zastanawiam się nad pewnym algorytmem do mojego projektu jednak bez skutku więc postanowiłem poszukać rady na forum wink.gif

Otóż tak mam licznik, który odlicza 10 minut w dół , i chcę zrobić tak, żeby bez przeładowania strony skrypt sprawdził np czy zmienna $wyswietl_licznik == 1, jeśli tak to wyświetla licznik i odlicza jeśli nie to za 10 sekund sprawdza jeszcze raz.

Innymi słowy, ajaxowo sprawdzana jest zmienna co 10 sekund jeśli jest równa 1 to wyświetla div i rozpoczyna odliczanie, jeśli jest równa 0 to nie robi nic. Totalnie nie mam już pomysłu jak to zrealizować więc proszę o pomoc.

Pozdrawiam
vokiel
Nie masz w ogóle pomysłu na skrypt?
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. function odliczanie(){
  2. //wlaczenie odliczania
  3. }
  4. function wyswietl_licznik(){
  5. // wyswietlenie licznika
  6. odliczanie();
  7. }
  8. function sprawdz_licznik(){
  9. // ajax do serwera
  10. if ( odpowiedz == 1){
  11. wyswietl_licznik();
  12. }else{
  13. setTimeout('sprawdz_licznik',10000);
  14. }
  15. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
fajny_nick
Tylko w Twoim algorytmie, jeśli licznik jest już wyświetlany zmienna przestaje być sprawdzana, a do celowo powinna być sprawdzana cały czas, bez względu na to czy licznik już jest wyświetlany czy nie
nospor
To jaki problem dać:
setTimeout('sprawdz_licznik',10000);
poza warunkami?
fajny_nick
no tak, tylko w takiej sytuacji cały czas resetuje mi licznik. Chyba, że ja znowu coś pokręciłem?
vokiel
No to dodaj jeszcze jeden warunek, który przed wyświetleniem licznika sprawdzi czy jest już wyświetlony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.