cod3r
25.09.2011, 22:19:53
Witam,
Próbując połączyć się za pomocą szyfrowanego połączenia sftp, FileZilla zwraca mi błąd.
Kod
Status: Łączenie z ftp.nazwastrony.pl...
Odpowiedź fzSftp started
Polecenie: open "user@ftp.nazwastrony.pl" 22
Polecenie: Pass: *****************
Błąd: Uwierzytelnianie nie powiodło się.
Błąd: Błąd krytyczny
Błąd: Nie można połączyć się z serwerem
Mam zainstalowane certyfikaty i są one ważne. Podczas próby połączenia na dolnym pasku jest kłódeczka, klikając na niej pojawia mi się informacja:

Dodam, że zwykłe połączenie nieszyfrowane przebiega bezproblemowo.
"Uwierzytelnienie nie powiodło się" wiec albo hasło albo login zły ... A spróbuj łączyć się bez podania portu o ile pamiętam SMPT ma inny port niż zwykłe FTP więc nie 21/22.
cod3r
23.10.2011, 23:12:53
Chyba nie podejrzewasz mnie o złe wpisanie hasła i loginu

? Próbowałem kilkanaście razy różnych konfiguracji. Nadal wyświetla się informacja, że "Certyfikat oraz dane sesji nie są jeszcze dostępne".
Bez portu też próbowałem

.
Może to jakiś wewnętrzny bug filezilli próbowałeś na najnowszej wersji ? Albo innym programie do FTP?
abort
28.10.2011, 15:11:59
Ja tak w kwestii formalnej:
- zwykłe ftp to port 21 (i ftp-data na porcie 20)
- port 22 to ssh (secure SHELL - do zdalnej pracy tak jak telnet, tylko szyfrowany)
Ty używasz sftp w rozumieniu przesyłania plików za pomocą tunelu zestawionego przez ssh. To się odbywa na porcie 22. Tu nie zmieniaj nic - wszystko powinno być dobrze.
Jest jedna rzecz, aby sftp (w rozumieniu ftp via tunel ssh) zadziałało: powinieneś mieć możliwość interaktywnej pracy na maszynie. Jeśli to jest jakiś hosting, to imho raczej zapomnij o tym. Właśnie przed chwilą przetestowałem to u siebie, wyniki są jednoznaczne:
- ustawiając użytkownikowi shella na /bin/bash pozwalałem na sftp tak jak Ty to robisz
- ustawiając userowi shella na /bin/false sftp nawiązywał połączenie i mi się zamykał
cod3r
29.10.2011, 21:46:18
Owszem, jest to hosting. Dzięki za wyjaśnienie sprawy. Czyli jak dobrze rozumiem, aby to zadziałało firma u której hostuję musiałaby mi to umożliwić?
abort
29.10.2011, 22:05:27
Musiałbyś mieć, jak to zwykle mówią, "dostęp do shella".
Na hostingu - raczej zapomnij (no, chyba że jakaś mała/początkująca firma - wtedy może się przełamią).
Na dedyku - możliwe, jeśli Ci to umożliwią (jak pogadasz z adminem dedyka; admin == ktoś, kto ma prawa admina na tej maszynie).
cod3r
30.10.2011, 22:52:43
Nie no, rozumiem. Nie zamierzam nikogo nękać. Chciałem się tylko dowiedzieć co i jak. Dzięki za wyjaśnienie sprawy jeszcze raz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.