Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FileZilla - błąd przy połączeniu szyfrowanym sftp
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
cod3r
Witam,
Próbując połączyć się za pomocą szyfrowanego połączenia sftp, FileZilla zwraca mi błąd.
Kod
Status:    Łączenie z ftp.nazwastrony.pl...
Odpowiedź    fzSftp started
Polecenie:    open "user@ftp.nazwastrony.pl" 22
Polecenie:    Pass: *****************
Błąd:    Uwierzytelnianie nie powiodło się.
Błąd:    Błąd krytyczny
Błąd:    Nie można połączyć się z serwerem

Mam zainstalowane certyfikaty i są one ważne. Podczas próby połączenia na dolnym pasku jest kłódeczka, klikając na niej pojawia mi się informacja:

Dodam, że zwykłe połączenie nieszyfrowane przebiega bezproblemowo.
yta
"Uwierzytelnienie nie powiodło się" wiec albo hasło albo login zły ... A spróbuj łączyć się bez podania portu o ile pamiętam SMPT ma inny port niż zwykłe FTP więc nie 21/22.
cod3r
Chyba nie podejrzewasz mnie o złe wpisanie hasła i loginu tongue.gif? Próbowałem kilkanaście razy różnych konfiguracji. Nadal wyświetla się informacja, że "Certyfikat oraz dane sesji nie są jeszcze dostępne".
Bez portu też próbowałem smile.gif.
yta
Może to jakiś wewnętrzny bug filezilli próbowałeś na najnowszej wersji ? Albo innym programie do FTP?
abort
Ja tak w kwestii formalnej:
- zwykłe ftp to port 21 (i ftp-data na porcie 20)
- port 22 to ssh (secure SHELL - do zdalnej pracy tak jak telnet, tylko szyfrowany)

Ty używasz sftp w rozumieniu przesyłania plików za pomocą tunelu zestawionego przez ssh. To się odbywa na porcie 22. Tu nie zmieniaj nic - wszystko powinno być dobrze.

Jest jedna rzecz, aby sftp (w rozumieniu ftp via tunel ssh) zadziałało: powinieneś mieć możliwość interaktywnej pracy na maszynie. Jeśli to jest jakiś hosting, to imho raczej zapomnij o tym. Właśnie przed chwilą przetestowałem to u siebie, wyniki są jednoznaczne:
- ustawiając użytkownikowi shella na /bin/bash pozwalałem na sftp tak jak Ty to robisz
- ustawiając userowi shella na /bin/false sftp nawiązywał połączenie i mi się zamykał

cod3r
Owszem, jest to hosting. Dzięki za wyjaśnienie sprawy. Czyli jak dobrze rozumiem, aby to zadziałało firma u której hostuję musiałaby mi to umożliwić?
abort
Musiałbyś mieć, jak to zwykle mówią, "dostęp do shella".
Na hostingu - raczej zapomnij (no, chyba że jakaś mała/początkująca firma - wtedy może się przełamią).
Na dedyku - możliwe, jeśli Ci to umożliwią (jak pogadasz z adminem dedyka; admin == ktoś, kto ma prawa admina na tej maszynie).

cod3r
Nie no, rozumiem. Nie zamierzam nikogo nękać. Chciałem się tylko dowiedzieć co i jak. Dzięki za wyjaśnienie sprawy jeszcze raz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.