Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Składany PC 1500-1700 zł
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
mlawnik
Witam,

jak w temacie:

Jaki komputer w tym przedziale cenowym polecacie?

Moje wymagania/założenia:

-Komputer do przeglądania internetu/amatorskiego kodzenia/partyjki w minecrafta/okazjonalnego montażu filmów
-Jakiś monitor do tego
-Płyta główna ze zintegrowaną grafiką, z możliwością podpięcia dobrej karty graficznej w przyszłości.

To będzie mój pierwszy "składak", także wszelkie rady mile widziane.

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
mlawnik
IceManSpy
Określ jaki monitor chcesz, to wtedy będzie można skupić się na samej skrzynce.
mlawnik
Np. taki:
http://allegro.pl/monitor-lcd-18-5-nec-v19...1829606403.html

Ale jak polecacie jakiś inny, to piszcie.
IceManSpy
Na purepc są co miesiąc tworzone zestawy komputerów. Np za 1200 zł:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/z...n_2011?page=0,2
czy 1500 zł:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/z...n_2011?page=0,3
erix
Hmm, za 1500zł można całkiem niezły zestaw złożyć; nie rozumiem, dlaczego ograniczać się do tylko 4 GiB RAM w budzie i 3 rdzeni za taką kasę. tongue.gif

Za ~1100 można spokojnie złożyć zestaw z płytą ze zintegrowanym HD4250, dyskiem SSD, 8 GiB RAM i PhenomII 955 BE nie uwzględniając monitora i zasilacza.

Tylko nie oszczędzaj na tym ostatnim; odpowiednia kwota zainwestowana w elektrownię zostanie Ci na baardzo długo (np. w 2005. kupiłem Tagana 330W i do tej pory się nim cieszę, choć napędza już drugą jednostkę w swoim żywocie wink.gif).
mlawnik
http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisan...198&s=56226

Na razie coś takiego złożyłem.
erix
Zastanów się nad dołożeniem drugiego 4 GiB RAM.
mlawnik
Ram jest tani, ale zastanawiam się: po co?
Ziem
Nie kupuj 8 GB RAMu bo to bez sensu. Jak Ci będzie brakowało to wtedy dokupisz i po sprawie smile.gif.
erix
Cytat
Nie kupuj 8 GB RAMu bo to bez sensu.

RAM-u nigdy za wiele. Odpalisz sobie takiego Eclipse'a, bez problemu podwyższysz mu w konfiguracji zużywane zasoby na starcie. Różnica jest kolosalna.

Poza tym, nie zmienia to faktu, że przeglądarki lubią sobie ostatnio pożerać tę pamięć w zastraszającym tempie i ilościach.

I najważniejsze - z czystym sumieniem możesz pozbyć się pliku wymiany. snitch.gif Przykładów, dlaczego warto, można wymieniać wiele i - tak naprawdę - z dnia na dzień ta lista się wydłuży.

Osobiście dość często widywałem komunikat o braku dostępnej pamięci. tongue.gif
Fifi209
Jakbyś dołożył kilka stówek to miałbyś coś naprawdę dobrego, po pierwsze nie oszczędzaj na płycie głównej, procesorze, zasilaczu.

Ja bym pomyślał o czymś na ten wzór:

Brakuje kary graficznej i obudowy.
phpion
Cytat(Fifi209 @ 30.09.2011, 11:05:46 ) *
Jakbyś dołożył kilka stówek to miałbyś coś naprawdę dobrego

Zawsze mnie to irytowało. Przy każdym zestawie można to napisać. Jeśli ktoś ma odłożone/uzbierane określoną kwotę to po kiego wyskakujesz mu "dołóż jeszcze". Ma tyle i w tym przedziale chce coś kupić. Pewnie gdyby miał do przeznaczenie 2000 zł to i tak byś napisał "dołóż kilka stówek" bo zawsze można kupić coś mocniejszego dokładając X zł.
Fifi209
Masz uzbierane na auto powiedzmy 10 tyś, okazuje się że znalazłeś super auto, ekstra stan techniczny, bezwypadkowe, garażowane, pierwszy właściciel i w dodatku mały przebieg. Trzeba dołożyć tysiaka, pójdziesz szukać innego?

Poza tym to miał być tylko przykład, jeżeli nie potrzebuje płyty pod OC, z USB 3.0 i RAID'ami to wybierze coś tańszego, jeżeli nie wykorzysta procesora, to weźmie np. i3, pisał o obróbce filmów - tak też dobierałem procesor.
phpion
Cytat(Fifi209 @ 30.09.2011, 12:06:21 ) *
Masz uzbierane na auto powiedzmy 10 tyś, okazuje się że znalazłeś super auto, ekstra stan techniczny, bezwypadkowe, garażowane, pierwszy właściciel i w dodatku mały przebieg. Trzeba dołożyć tysiaka, pójdziesz szukać innego?

Jeśli nie będę miał skąd wziąć tego tysiaka to tak. To teraz moje pytanie: masz uzbierane 10k na auto, znajdujesz super furę za 11k - rozumiem, że dokładasz. A 12k? 13? itd. Poza tym to nieco inna sytuacja - w opisanej przez Ciebie sytuacji sam znajduję inne auto i podejmuję decyzję - dołożyć czy nie dołożyć. Lepsza byłaby sytuacja: przychodzisz do komisu i mówisz "Mam 10k i chcę kupić auto", na co słyszysz "Eee panie, dołóż pan 1k i kupisz super furę". Kurde: mówię, że mam 10k, a nie 11k. Poza tym zazwyczaj podaje się widełki, a nie konkretną kwotę (tak samo zrobił autor tematu): poniżej kwoty X nie chcę kupować bo będzie to za słabe/stare/cokolwiek, a powyżej Y nie chcę bo to dla mnie za dużo. Podając kwotę od X do Y nie ma się zazwyczaj na myśli kwotę od X od Y + Z, gdzie Z to jakiś dodatkowy koszt. Tyle z mojej strony.
Fifi209
Szkoda, że uczepiłeś się tylko pierwszej części wypowiedzi nie czytając chyba nawet drugiej części. Póki nie znamy konkretów to możemy sobie gdybać, tak?
mlawnik
Witam, widzę że dyskusja się rozwija.

Monitora w cenę możemy nie wliczać, będę miał jakiś.
W związku budżet raczej powinien oscylować około 1500 zł.
Obudowy tudzież zasilacza nie mam.
Czy zestaw podany wcześniej przezemnie z dodatkowymi 4GB ramu jest dobry?

Pozdrawiam,
mlawnik
Fifi209
Cytat(mlawnik @ 30.09.2011, 17:06:59 ) *
Czy zestaw podany wcześniej przezemnie z dodatkowymi 4GB ramu jest dobry?

Zależy jak już pisałem.
Czego oczekujesz po komputerze? (opis w pierwszym poście jest mało precyzyjny)
Czy potrzebujesz powiedzmy USB 3.0 ? RAID'y?
mlawnik
Nie, bo nie mam urządzeń na USB 3.0 i raczej nie będę miał w najbliższej przyszłości.
RAID też mi raczej nie potrzebny.

Any questions let me know.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.